Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι πλέον αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του. Οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τον πρωθυπουργό των Τόρις· χαρακτηριστικό είναι ότι ο βρετανικός Τύπος εξαπολύει δριμεία επίθεση.
Η αίσθηση στη βρετανική πολιτική σκηνή είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον περασμένο μήνα κατάφερε να επιβιώσει και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 148 βουλευτές, αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το κύρος του.
Εκτός από τους δύο υπουργούς, την πόρτα της εξόδου διάβηκαν και 12 υφυπουργοί και αξιωματούχοι. Οι παραιτήσεις συνοδεύθηκαν από την καταγγελία ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να κυβερνήσει και ότι τα σκάνδαλα… παραείναι πολλά.
Ολοένα και περισσότερα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος πιστεύουν ότι υπάρχει «game over» για τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι εκείνος έσπευσε να καλύψει τις θέσεις των παραιτηθέντων υπουργών και υφυπουργών. Στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών τοποθέτησε τον μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι.
Έτσι, η σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση με βουλευτές των Τόρις μόνο περίπατος δεν θα είναι για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας» δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε».
Η ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον κηλιδώθηκε από σκάνδαλα και παρατυπίες κατά τους τελευταίους μήνες – η αστυνομία τού έκοψε πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων για την Covid-19, ενώ ιδιαιτέρως επιβαρυντική είναι αναφορά για τη συμπεριφορά αξιωματούχων στο πρωθυπουργικό γραφείο εν μέσω της καραντίνας.
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το διορισμό βουλευτή σε θέση υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.
Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η δυσαρέσκεια των πολιών για το αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα.