Επιστροφή σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δεύτερη δικάσιμο της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τη Χρυσή Αυγή – η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη για τη διαδικασία που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, καθώς από την απόφαση των δικαστών θα εξαρτηθεί το εάν θα δοθεί ή όχι αναβολή.
Οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι αυτοί που έχουν καταθέσει αίτημα αναβολής.
Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών αρχηγός της Χρυσής Αυγής νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης αφότου πέρασε δύο μήνες στην εντατική με Covid-19. Η υπεράσπισή του βασίζει το αίτημα για αναβολή στο ότι η κλήση από το δικαστήριο δεν έγινε νόμιμα, μιας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις».
«Δεν έχει καν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν ξέρει γιατί δικάζεται», είπε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.
Δεύτερο και σοβαρό θέμα που τέθηκε από κατηγορούμενους –και αναμένει την απάντηση των μελών του δικαστηρίου– είναι οι συνολικά τέσσερις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής.
Πρώτος ζήτησε να αποφυλακιστεί ο Γιάννης Λαγός, προκειμένου να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή – ενώπιον των δικαστών δήλωσε ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος». Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού καταδικασμένος σε 13 έτη και 8 μήνες.
Επικαλούμενοι οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, αιτήματα αποφυλάκισης κατέθεσαν ακόμα οι:
- Ελπιδοφόρος Καλαρύτης και Γιώργος Σταμπέλος. Ο καθένας έχει καταδικαστεί σε 9 χρόνια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
- Αναστάσιος Πανταζής. Ο «πυρηνάρχης» του Περάματος έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια και 24 μήνες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Η εισαγγελέας έχει προτείνει να απορριφθούν και τα τέσσερα αιτήματα.
Τα ενδεχόμενα της τελικής απόφασης
Η δίκη με πρόεδρο τη Σοφία Πανουτσακοπούλου διεξάγεται από την αρχή, χωρίς οι τωρινοί δικαστές να δεσμεύονται από την ετυμηγορία όσων έκριναν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τους κατηγορούμενους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μπορούν να περιμένουν είτε την αθώωσή τους, είτε τη μείωση της ποινής σε περίπτωση καταδίκης – ή έστω τη μη μεταβολή της.
Από την άλλη, κάποιοι που τώρα δεν είναι έγκλειστοι λόγω της αναστολής που τους έδωσε το πρώτο δικαστήριο, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη φυλακή.
Εκτός από τους κατηγορούμενους, έφεση έχει ασκήσει και ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος, ζητώντας μεγαλύτερες ποινές για τη διευθυντική ομάδα αλλά και τους πέντε που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη.
Στο εδώλιο βρίσκονται συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου 40 οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Οι 7 καταδικασθέντες θεωρούνται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους: Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Οι ποινές κάθειρξης είναι τουλάχιστον 13 έτη, πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.
Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Σε αυτούς οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των πρώην βουλευτών το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.
Επίσης δικάζονται και άλλα 32 άτομα που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Οι υποθέσεις
Οι κατηγορίες αφορούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, διαπράχθηκαν άλλα δύο κακουργήματα.
Πρόκειται για:
- Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 στη Νίκαια. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν ήταν μία τυχαία ασυντόνιστη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, αλλά «στοχευμένο και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης σε βάρος του».
- Την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου Αμπουζίντ Εμπάρακ το 2012, όταν τάγμα εφόδου από το Πέραμα εισέβαλε χαράματα στο σπίτι του και επιτέθηκε στον ίδιο και σε άλλους συμπατριώτες του την ώρα που κοιμούνταν.
Παράλληλα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα εξετάσει συνολικά το πώς λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν μία δομημένη και οργανωμένη ομάδα που επί σειρά ετών επέλεγε στόχους και θύματα με κριτήρια προερχόμενα από τη φασιστική της ιδεολογία.
Δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι επιθέσεις κατά των μελών κοινωνικών χώρων (Αντίπνοια, Συνεργείο, κλπ.) και άλλες ενέργειες θα εξεταστούν από το δικαστήριο.
Στην πρώτη δίκη υπήρχε ακόμη η επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί 9 άτομα. Η υπόθεση είχε εισαχθεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο η κατηγορία μετατράπηκε στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης το οποίο παραγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.