Ένα μουσικό ταξίδι στη μνήμη, με ήχους από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Τραπεζούντα, τα τρία σπουδαία κέντρα του ελληνισμού στην καθ’ ημάς Ανατολή, ήταν η συναυλία «Μνήμη μας» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων.
Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η συναυλία είχε την σφραγίδα των Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη. Μαζί τους σύμπραξε καλλιτεχνικά η Μαίρη Δούτση.
«Η Μικρά Ασία, η Καππαδοκία, ο Πόντος, διαθέτουν μια μεγάλη και ξεχωριστή μουσική παράδοση, αλλά και οι ιστορικές συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο ελληνισμός στα μέρη αυτά πριν από 100 χρόνια είχαν ως αντίκτυπο τη δημιουργία αμέτρητων τραγουδιών που εκφράζουν τον πόνο και την οδύνη για την καταστροφή και την προσφυγιά, και συγκινούν εξίσου τους Έλληνες, όπου γης και αν ακούγονται, γιατί αγγίζουν τις εσώτατες χορδές της ψυχής τους», είπε μετά το τέλος της συναυλίας ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον ποιητή Δημήτρη Μπρούχο για την επιμέλεια και τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό για την αφήγηση των κειμένων.
Στιγμή-έκπληξη στη βραδιά ήταν όταν ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης ζήτησε από τον κ. Παντελεήμονα να ερμηνεύσει το τραγούδι-θρήνο «Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια».
Όπως είπε στο τέλος φανερά συγκινημένος, ήταν αφιερωμένο στον πατέρα του που έζησε την καταστροφή της Σμύρνης και είδε το μαρτύριο του μητροπολίτη Χρυσόστομου, και στη μητέρα του που μωρό ακόμη έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένεια της μέσα στην πίκρα της προσφυγιάς.