Περίπου 1.400 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χορευτές-μέλη 70 προσφυγικών συλλόγων (μικρασιατικοί, καππαδοκικοί, κωνσταντινουπολίτικοι, θρακιώτικοι και ποντιακοί) θα πάρουν μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών που γίνεται σήμερα στην Καλαμαριά.
Η φετινή διοργάνωση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμαριάς ανέλαβε να τη φιλοξενήσει και την ενέταξε στις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν το κεντρικό σύνθημα «Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα».
Επιμνημόσυνη δέηση, παράδοση λαβάρου και ιερής εικόνας, ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πανηγύρι σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς –τη γνωστή πατινάδα των Μικρασιατών–, αλλά και συγκίνηση από τους χορούς και τα τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες που θα παρουσιαστούν στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου, περιλαμβάνει το φετινό αντάμωμα.
Συνδιοργανωτές είναι η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και τέσσερα τοπικά σωματεία: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Αγία Παρασκευή», ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς και Δέρκων, ο Σύλλογος Κουριωτών Δήμου Καλαμαριάς «Ταξιάρχης» και ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».
«Το αντάμωμα των Μικρασιατών ξεκίνησε να διοργανώνεται πριν από μία πενταετία, αλλά δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι μία γιορτή με άφθονη μουσική, χορό και τραγούδι, στην οποία συμμετέχουν προσφυγικοί σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα.
»Φέτος πραγματοποιείται στην Καλαμαριά. Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαμαριάς ο οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ανταμώματος, εντάσσοντάς το στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», τονίζει στο pontosnews.gr o πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου.
Συνένωση δυνάμεων για τη Γενοκτονία
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με απώτερο στόχο την καθιέρωση μίας κοινής ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών θα παραβρεθούν και θα παρουσιάσουν δικούς τους χορούς Πόντιοι (μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων), και Θρακιώτες.
«Στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος του Ανταμώματος, θα παρουσιαστούν 8 ενότητες παραδοσιακών χορών. Από αυτές μία είναι αφιερωμένη σε ποντιακούς χορούς και μία σε θρακιώτικους. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συνένωσης των δυνάμεών μας· είναι προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.
»Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα κοινά και δίκαια αιτήματά μας. Πόντιοι και Θρακιώτες μάς έχουν καλέσει σε δικές τους εκδηλώσεις και το ίδιο κάνουμε τώρα και εμείς», λέει ο Αντώνης Οραήλογλου.
Το πρόγραμμα του Ανταμώματος
Οι εκδηλώσεις του 3ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών ξεκινούν σήμερα στις 10:30, στο χώρο των Απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και κατά τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πάτρια εδάφη.
Στο ίδιο σημείο θα γίνει στη συνέχεια η παράδοση-παραλαβή του λαβάρου του Ανταμώματος από το δήμο που διοργάνωσε το προηγούμενο (ο Δήμος Καλαμάτας είχε επιλεγεί το 2020, αλλά μεσολάβησε ο κορονοϊός), σε αυτόν που διοργανώνει το φετινό.
Μαζί με το λάβαρο θα παραδοθεί και εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Θα ακολουθήσει δρώμενο από το Σύλλογο Κουριωτών Καλαμαριάς «Ταξιάρχης», με τη συμμετοχή του εφηβικού χορωδιακού τμήματος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Ηρόδοτος».
Στις 6 το απόγευμα στο θέατρο της οδού Χηλής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα. «Η σπουδαιότητα των πολιτιστικών συλλόγων. Το παρόν και το μέλλον τους» είναι το θέμα.
Οι χορευτές θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από τις 17:00, στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» (Χηλής 12 και Τριπόλεως). Από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η πατινάδα, στις 7 το απόγευμα.
Μέσω των οδών Χηλής, Μεταμορφώσεως, Κομνηνών, πλατεία Δημαρχείου, Μητροπολίτη Χρύσανθου, Χηλής και Παπάγου οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου.
Για περισσότερο από 1 ώρα το κέντρο της Καλαμαριάς θα γεμίσει όμορφους ήχους και φιγούρες, χρώματα και πολλά χαμόγελα.
Το κυρίως πρόγραμμα του Ανταμώματος θα ξεκινήσει στις 20:30. Στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν σειρά παραδοσιακών χορών. Οι 8 χορευτικές ενότητες –σε κάθε μία αντιστοιχούν χοροί από μία συγκεκριμένη περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής– είναι οι εξής: Σμύρνης, Ερυθραίας, Προποντίδας (Α’), Κωνσταντινούπολης, Προποντίδας (Β’), Καππαδοκίας, Ανατολικής Θράκης, Πόντου. (Δείτε εδώ αναλυτικά.)
Το κλείσιμο της παρουσίασης όλων των χορευτικών τμημάτων θα γίνει με το καππαδοκικό κόνιαλι.
«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός, άλλωστε θα συμμετάσχουν 1.400 χορευτές από ολόκληρη την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ.
Η κορυφαία εκδήλωση μέχρι τώρα
Ως πολύ σημαντική εκδήλωση, ίσως την κορυφαία που διοργάνωσε μέχρι σήμερα ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», χαρακτηρίζει το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Θάνος Γιαννακός.
Ο ίδιος, ο οποίος είναι και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», σημειώνει στο pontosnews.gr ότι με τέτοιες ενέργειες αποτίνεται και φόρος τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους.
«Το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών εντάσσεται στο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του δήμου μας “Καλαμαριά 1922-2022”, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Το Αντάμωμα είναι μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση, ίσως η κορυφαία που διοργανώσαμε μέχρι τώρα στο επετειακό αυτό έτος, αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όλες τους έχουν κεντρικό σύνθημα “Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα”. Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις καταφέρνουμε να γίνουμε όλοι ένα και κυρίως να τιμήσουμε τους προγόνους μας», τονίζει.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης