Σαν σήμερα, το 1889, είδε το φως της ζωής ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Στεφάνου, κάπου στον Πειραιά. Πρόκειται για έναν φημισμένο Έλληνα αστρονόμο που έκανε σπουδαία καριέρα στην Αμερική και τη Νότια Αφρική αλλά οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να μεγαλουργήσει και στην Ελλάδα αν και προσπάθησε.
Ο Παρασκευόπουλος κατάφερε να συνανακαλύψει δύο κομήτες – C/1940 O1 (Whipple-Paraskevopoulos) του 1940 και C/1941 B2 (de Kock-Paraskevopoulos) του 1941–, τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος και να μελετήσει φασματοσκοπικά διπλούς και μεταβλητούς αστέρες.
Το όνομά του, μετά θάνατο, δόθηκε σε έναν κρατήρα στην αόρατη πλευρά της Σελήνης (Paraskevopoulos Crater) και σ’ έναν αστεροειδή (5298 Paraskevopoulos) που ανακαλύφθηκε το 1966, στο Αστεροσκοπείο Μπόιντεν.
Ο dr Paras όπως ήταν γνωστός στους συνεργάτες του, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως βοηθός στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας. Η καριέρα του διακόπηκε γιατί έπρεπε να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Για περίπου εννέα χρόνια συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ του απονεμήθηκαν πλήθος παρασήμων. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το 1919 και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, πήρε υποτροφία για δύο χρόνια στις ΗΠΑ. Το διάστημα αυτό εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο Γερκς όπου γνώρισε και τη μετέπειτα συνεργάτιδα και σύζυγό του Ντόροθι Μπλοκ.
Το 1921 επέστρεψε στην Αθήνα ως τακτικός αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Απογοητεύεται όμως από το ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκείνα που έμαθε και από την έλλειψη χρηματοδοτήσεως. Για τον λόγο αυτό έφυγε ξανά για την Αμερική, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του αστρονομικού σταθμού Μπόιντεν (Boyden) του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ στην Αρεκίπα του Περού, με προοπτική τη μεταφορά του σε μια καταλληλότερη τοποθεσία. Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του σταθμού στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής εξαιτίας των καλύτερων κλιματικών συνθηκών, και ο Παρασκευόπουλος εργάσθηκε εκεί από τη θέση του διευθυντή από το 1927 μέχρι το θάνατό του.
Ο Παρασκευόπουλος αγαπούσε τη φωτογραφία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις περίπου 100.000 φωτογραφικές πλάκες από τις αστρονομικές παρατηρήσεις του, οι οποίες περιέχονται στη συλλογή του στο Χάρβαρντ.
Αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ήταν μέλος των Αστρονομικών Εταιρειών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Νοτίου Αφρικής. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία και υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε, έπειτα από σύντομη ασθένεια, στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής στις 15 Μαρτίου 1951.
Πηγές;
- Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 112, p.277
- Μαυρομμάτης, Κωνσταντίνος Δ.: Λεξικό Αστρονομίας – 2η έκδοση (με συμπλήρωμα), έκδοση Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Βόλος 2006 (σελ. 115 του συμπληρώματος).