Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου Τζορτζ Όζμπορν είναι ευρηματικός και ξέρει πώς να ανοίγει προσοδοφόρους δρόμους για το πολιτιστικό ίδρυμα που λειτουργεί. Όμως όταν πρόκειται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και βρίσκονται στη Βρετανία ως προϊόν κλοπής, μόνο ως αστεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρότασή του να τα μοιράσουμε: μισά η Αθήνα, μισά το Λονδίνο!
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μουσείο της Ακρόπολης, στον τ/σ της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, όπου είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Τζορτζ Όζμπορν εμφανίστηκε στο LBC και ούτε λίγο, ούτε πολύ αντιπρότεινε αντί της επανένωσης, τη μοιρασιά.
«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ώστε τα μάρμαρα να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «αυτού του τύπου η διευθέτηση» θα ήταν δυνατή, «κάτι που να επιτρέπει να τα δούμε με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα και να τα δούμε μαζί με παραδείγματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».
'I think there's a deal to be done.'
Chairman of the British Museum George Osborne suggests that the Elgin Marbles could be returned to Greece 'at least for a while'.@AndrewMarr9 | @George_Osborne pic.twitter.com/ZLqMwyA8vM
— LBC (@LBC) June 14, 2022
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα Γλυπτά, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.
Ακόμα και βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.