Με ευωδίες και γεύσεις των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, οι γαστριμαργικές ικανότητες των οποίων παραμένουν αξεπέραστες στο πέρασμα των αιώνων, θα γεμίσει ο αύλειος χώρος του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης τα απογεύματα του σαββατοκύριακου, στο πλαίσιο του Διήμερου Μικρασιατικής Κουζίνας που διοργανώνει ο δήμος.
Με στόχο να τιμήσει τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής –από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια–, αλλά και τους ξεριζωμένους από τις τρισχιλιόχρονες πατρογονικές εστίες τους πρόσφυγες που από το μηδέν έστησαν μία καινούργια ζωή, κατάφεραν να δημιουργήσουν στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί να κάνει γνωστά στους πολίτες τα μυστικά της ξεχωριστής και πασίγνωστης κουζίνας των Ελλήνων της Ανατολής.
Δύο καταξιωμένες σεφ, πολύ γνωστές κυρίες της ελληνικής κουζίνας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η Μαρία Εκμετσίογλου, και η δημοσιογράφος-συγγραφέας Ελένη Ψυχούλη που είναι καταγεγραμμένη στο μυαλό μας ως σεφ επίσης, θα μαγειρέψουν μαζί με μικρασιατικούς, ποντιακούς και θρακιώτικους συλλόγους παραδοσιακά εδέσματα από την Ιωνία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα και την Καππαδοκία.
Όπως λέει στο pontosnews.gr η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού Θεσσαλονίκης Στεφανία Τανιμανίδου, η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και όσοι πολίτες το επιθυμούν, θα μπορούν να δοκιμάσουν φαγητά και άλλα εδέσματα, τα οποία με μεράκι θα ετοιμάσουν οι τρεις κυρίες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων.
«Οι τρεις γνωστές σεφ θα μαγειρέψουν, θα επιβλέπουν τα εδέσματα που θα ετοιμάζουν οι σύλλογοι αλλά και θα συζητήσουν με τον κόσμο, αφού η όλη εκδήλωση θα είναι διαδραστική. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι δωρεάν, αλλά η γευσιγνωσία θα γίνεται με ένα μικρό αντίτιμο. Όποιος θέλει να δοκιμάσει, θα αγοράσει ένα κουπόνι.
Όλα τα έσοδα από αυτά θα δοθούν για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο», σημειώνει η Στεφανία Τανιμανίδου.
Εκτός από τη γαστριμαργία η διήμερη εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολύ χορό και τραγούδι, γνωστά ακούσματα από την παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, που θα παρουσιάσουν οι σύλλογοι.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Σύμφωνα με την Στεφανία Τανιμανίδου, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου, η εκδήλωση θα ξεκινάει στις 17:30 το απόγευμα. Σχεδόν οι μισοί από τους 35 συλλόγους θα σηκώσουν τα μανίκια και θα μαγειρέψουν το Σάββατο και οι υπόλοιποι την Κυριακή.
Και τις δύο μέρες παρούσα όλες τις ώρες στην εκδήλωση θα είναι η δημοσιογράφος και σεφ Ελένη Ψυχούλη, η οποία θα μαγειρέψει και θα συντονίζει τους συλλόγους, ενώ την πρώτη ημέρα, στις 19:45, θα μαγειρέψει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Στις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου όλες οι κουτάλες και τα άλλα μαγειρικά σκεύη θα μπουν στην άκρη και τη σκυτάλη θα πάρει το γλέντι, με παραδοσιακή μουσική των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, Κυριακή 19 Ιουνίου, θα μαγειρέψει η πάλι η Ελένη Ψυχούλη και σύλλογοι, ενώ στις 19:45 θα… πιάσει δουλειά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν διαλείμματα από τη μαγειρική, τα οποία θα περιλαμβάνουν μουσική και χορό που θα παρουσιάσουν οι σύλλογοι.
«Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη “μαύρη” επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και να δείξει ότι σε εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες υπήρξε 3.000 χρόνων ελληνικός πολιτισμός. Μετά την καταστροφή οι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν τεράστια η συμβολή τους στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε να αναδείξουμε και αυτό το γεγονός και όχι μόνο την τραγωδία. Να αναδείξουμε ότι μέσα από τον πόνο τους όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν πολλά. Το λογότυπο του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή δείχνει τα κύματα. Αυτά που έφεραν τους πρόσφυγες με τα πλοία στην Ελλάδα αλλά και την κυματώδη διαδρομή τους μετά την εγκατάστασή τους εδώ. Επίσης, άλλος στόχος της διήμερης εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι γαστρονομικές επιρροές που δέχτηκε η ελλαδική από τη μικρασιατική κουζίνα και τον εμπλουτισμό της με νέα έθιμα και συνταγές», τονίζει η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ενθουσιάστηκα από την εκδήλωση»
Για αίσθημα ενθουσιασμού από την πρώτη στιγμή που ο Δήμος Θεσσαλονίκης της ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, κάνει λόγο στο pontosnews.gr η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
«Όταν ακόμα πριν από πολλούς μήνες μου ανακοίνωσαν την πρόθεση τους, ενθουσιάστηκα για το σμίξιμο όλων αυτών των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και για το φιλανθρωπικό σκοπό για τον οποίο γίνεται. Άλλωστε, τέτοιες εκδηλώσεις έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, αφενός για να θυμούνται οι παλαιότεροι και αφετέρου για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αυτό το διήμερο είναι ένας φόρος τιμής στα 100 χρόνια μνήμης», σημειώνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Σε ό,τι αφορά τις συνταγές που θα ετοιμάσει στην εκδήλωση, η ίδια αναφέρει ότι θα μαγειρέψει μπορανί, αυγά τσιλμπίρ και χουνκιάρ μπεγεντί.
«Τη συνταγή μπορανί ή μπουρανί με κιμά έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες μετά την καταστροφή. Παραλλαγές συνταγής μπορανί, ανάλογα την περιοχή από όπου προέρχεται, συναντάμε με αρνί με μελιτζάνα με ντομάτα αλλά και πολλές ακόμα. Στην Μακεδονία, για παράδειγμα, φτιάχνουν πίτα μπουρανί και στην Θεσσαλία σούπα μπορανί. Η επόμενη συνταγή που θα ετοιμάσω, είναι αυγά τσιλμπίρ. Μια συνταγή που έφεραν οι Καππαδόκες από τα βάθη της ανατολικής Μικράς Ασίας, την Καππαδοκία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Για το τέλος θα έχω μια αγαπημένη μου συνταγή, το χουνκιάρ μπεγεντί. Μια παλατιανή συνταγή που αγαπήθηκε στην Πόλη και στην ευρύτερη Μικρά Ασία και δεν έλειπε ποτέ από κανένα επίσημο μικρασιατικό τραπέζι όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ιωνία», τονίζει η γνωστή σεφ στο pontosnews.gr.
Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιρροή της μικρασιατικής κουζίνας στην ελλαδική. «Η κουλτούρα των προσφύγων εξαπλώθηκε στον ελλαδικό χώρο σε πολλούς τομείς του πολιτισμού και όπως ήταν φυσικό επηρέασε και την ελληνική κουζίνα. Το μεράκι των Μικρασιατών, οι γεύσεις και τα αρώματα, απορροφήθηκαν με τα χρόνια από την ελληνική κουζίνα και φτάνουμε στις μέρες μας, όπου η σταφίδα γλυκαίνει τα γεμιστά μας και η κανέλα αρωματίζει τα κοκκινιστά μας», υπογραμμίζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Από το γλέντι γάμου του γιου στο διήμερο μαγειρικής
Τον γιο της στην Κωνσταντινούπολη παντρεύει το Σάββατο 18 Ιουνίου η Μαρία Εκμετσίογλου και την επόμενη ημέρα θα πάρει το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μαγειρέψει στην εκδήλωση του δήμου.
«Η διοργάνωση είναι πολύ όμορφη και είμαι πολύ χαρούμενη που θα μαγειρέψουμε για αρκετό κόσμο. Μας είπανε ότι θα βγάλουμε περίπου 800-1.000 μερίδες φαγητού, ενώ μόνο εγώ θα μαγειρέψω για εκατό άτομα. Θα ετοιμάσω χουνκιάρ μπεγεντί, το οποίο είναι Πολίτικο φαγητό, ένα από τα παλαιότερα της Πόλης, με καπνιστές μελιτζάνες και κοκκινιστό μοσχαράκι. Στη συνέχεια θα ετοιμάσω ποντιακά σουτζουκάκια με ιτς πιλάφι και στο τέλος το μικρασιάτικο γλυκό κιουνεφέ. Τα φαγητά μου θα προέρχονται από ολόκληρο τον ελληνισμό της Ανατολής. Έχω ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές που ζούσαν οι Έλληνες της Ανατολής και πρέπει να θυμόμαστε τις αλησμόνητες πατρίδες», τονίζει στο pontosnews.gr η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Σε ό,τι αφορά κάποια βασικά χαρακτηριστικά που έχει η κουζίνα των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, η Μαρία Εκμεκτσίογλου αναφέρει ότι «για παράδειγμα, η Πολίτικη κουζίνα έχει πολλά μπαχαρικά και αυτό είναι ένα από τα βασικά μυστικά της. Επίσης, γενικότερα η μικρασιάτικη κουζίνα έχει περισσότερα βούτυρα και λαχανικά αλλά δεν έχει πολλά θαλασσινά. Η Πολίτικη κουζίνα, στον αντίποδα, περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά, διότι ο Βόσπορος είναι πολύ πλούσιος σε ψάρια. Να αναφέρω ως παράδειγμα την παλαμίδα, η οποία συναντάται και σε βυζαντινά νομίσματα. Από αυτήν βγαίνει και η διάσημη σως γάρος», τονίζει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης