«Η στάχτη που ταξίδευε» είναι ο θεματικός τίτλος του εφετινού, 4ου Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και παρουσιάζει, στο σύνολο του προγράμματός του, δύο εκδηλώσεις μνήμης στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα.
Με αυτές τις εκδηλώσεις, το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη εκείνων που έφυγαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, έφτασαν στην Ελλάδα –στην προκειμένη στη Φωκίδα– μετέδωσαν τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους στους ντόπιους και έγιναν ένα κομμάτι με αυτούς, όπως σημείωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών Δημήτρης Μαραμής.
Οι δύο θεματικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, μεταξύ 18 Ιουνίου και 10 Ιουλίου. Πρόκειται για τη συναυλία «Σμύρνη 1922-2022» της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου) στην Άμφισσα (26 Ιουνίου) και τη μουσική παράσταση «100 χρόνια πριν…» από το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι», στην Ιτέα (Προβλήτα, 10 Ιουλίου).
Στη συναυλία που θα δώσουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και 6μελής ορχήστρα, διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά., θα μεταφέρουν στο κοινό την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, ανακαλώντας μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφράζει.
Όσο για τη μουσική παράσταση «100 χρόνια πριν…» που θα παρουσιάσουν «Οι Λούστροι», είναι μία παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες.
Θα ακουσθούν παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα συγχρόνων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής. Στο σύνολό της, η παράσταση συνθέτει μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.
Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες εκδηλώσεις του μουσικού –κατά κυρίως λόγο– Φεστιβάλ Δελφών, ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει επίσης την αναμενόμενη συναυλία (24 Ιουνίου, Θεάτρο Φρύνιχος/ Δελφοί) της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστόνης υπό τη διεύθυνση του δεθνώς αναγνωρισμένου Μπένντζαμιν Ζάντερ· πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διεθνή συνεργασία από τον χώρο της κλασικής μουσικής, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Ακόμη, ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων περιλαμβάνει την εναρκτήρια συναυλία (18 Ιουνίου, Θέατρο Φρύνιχος/ Δελφοί) του Γιάννη Χαρούλη, και συναυλία των Swingin’ Cats (3 Ιουλίου, Κεντρί/ Γαλαξίδι). Ο δεύτερος κύκλος θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής, την Ελευθερία Αρβανιτάκη (4 Αυγούστου, Ερατεινή), την Γλυκερία (12 Αυγούστου, Λιδωρίκι) και τον Σταύρο Σιόλα (13 Αυγούστου, Πενταγιούς).
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας, διοργανώνεται από το Δίκτυο Δελφών, πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις παράλληλες δράσεις του περιλαμβάνονται εκδηλώσεις αγροτουρισμού.