Μπορεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής να βρέθηκε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως και η επισιτιστική ασφάλεια, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένο ότι πολλοί αναμένουν ένα… θερμό καλοκαίρι.
«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα πως εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί. Ζήτησα, εφ’ όσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική, να συζητηθεί το ζήτημα στην τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα», είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή η Αθήνα δεν θα καταφύγει ποτέ στην όξυνση και τις προσβολές, καθώς έχει την αυτοπεποίθηση ότι έχει το δίκιο με το μέρος της και ισχυρούς συμμάχους.
Πρόσθεσε δε ότι και ο ίδιος δεν θα μπει σε λογική πινγκ πονγκ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και θα του ήταν εξαιρετικά εύκολο. «Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων», σημείωσε.
Εμπάργκο στη Ρωσία, αυξήσεις στα καύσιμα
Σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για επιτυχία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει την εισαγωγή κατά 90%, «λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών-μελών».
«Είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας», ανέφερε.
Τόνισε ακόμα ότι συζητήθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα REPowerEU, από το οποίο η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερους πόρους, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
«Δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου – μεταξύ των προτάσεων και η δική μας, για επιβολή πλαφόν» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη, καθώς «το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα».
Τέλος, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο το νέο εμπάργκο να οδηγήσει σε νέο ράλι τιμών στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος, αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».