Η Ολλανδία και η Δανία είναι δύο ακόμη χώρες στις οποίες η Ρωσία σταματά να παρέχει φυσικό αέριο. Οι παραδόσεις της διακόπτονται από σήμερα, διότι αμφότερες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει.
Παρόλα αυτά, Δανία και Ολλανδία δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, και έχουν ήδη μεριμνήσει για το ποσοστό που προμηθεύονταν από τη Ρωσία.
Σχετικά με την Ολλανδία «η απόφαση αυτή (σ.σ διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία) δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας, Ρομπ Γιέτεν.
Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο από τη ρωσική Gazprom για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε ανακοίνωσή της, η GasTerra αναφέρει ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα από τη Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.
Όσο για το σύστημα πληρωμών που της ζητούσε η Ρωσία, παρουσίαζε πολλούς οικονομικούς κινδύνους: προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Και αυτή η ενέργεια, μπορεί να παραβίαζε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η εταιρεία.
Το ποσοστό του φυσικού αερίου που προμηθευόταν η Ολλανδία από τη Ρωσία ήταν μόλις το 44% της ολλανδικής ενέργειας που βασίζεται στο αέριο. Η Ολλανδία σκοπεύει επίσης να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλους του έτους.
Όσον αφορά στη Δανία, η εταιρεία φυσικού αερίου Orsted δεν δέχτηκε να πληρώσει με ρούβλια, επικαλούμενη το συμβόλαιο και μη παρεκλίνοντας από την ευρωπαϊκή στάση.
«Δεν έχουμε καμία νομική συνέπεια όπως προκύπτει από το συμβόλαιό μας και έχουμε ενημερώσει πολλές φορές την Gazprom ότι δεν θα το κάνουμε», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τη διακοπή παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς «διαθέτει ένα έκτακτο πλάνο και είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει».
Η χώρα παραλάμβανε το φυσικό αέριο μέσω της Βόρειας Γερμανίας και όχι απευθείας από τη Ρωσία.