Μία αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χίο στο τέλος του 18ου αιώνα και στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 καταγράφεται στο βιβλίο του διακεκριμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου Lutz C. Kleveman, Σμύρνη. Ταξίδι στον χρόνο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.
Ένα βιβλίο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στο Αιγαίο, οι οποίες δείχνουν να μην έχουν τέλος.
Αποτέλεσμα επιτόποιας έρευνας, καθώς ο Lutz C. Kleveman έκανε ένα οδοιπορικό, επί έναν ολόκληρο χρόνο, στα ελληνικά νησιά και στη Σμύρνη, αντλώντας, μεταξύ άλλων, πληροφορίες από μαρτυρίες των ανθρώπων που συνάντησε.
Έναυσμα για το οδοιποιρικό του συγγραφέα και δημοσιογράφου και τη συγγραφή του βιβλίου, ήταν η συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης και 200 χρόνων από τη Σφαγή της Χίου.
Το βιβλίο μεταφέρει το αναγνωστικό κοινό στη Χίο, στο τέλος του 18ου αιώνα, και εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό του πληθυσμού της, καθώς και στο προσφυγικό κύμα προς τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Έπειτα, η αφήγηση μεταφέρεται στα παράλια της Μικράς Ασίας και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τότε που ζούσαν ειρηνικά εκεί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, ώσπου οι εξελίξεις οδήγησαν στην Καταστροφή του 1922.
«Το συνταρακτικό αυτό γεγονός και τη λήξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου διαδέχτηκε η ανταλλαγή πληθυσμών, κατά την οποία σχεδόν δύο εκατομμύρια χριστιανοί και μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους· αυτή η ανταλλαγή αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις εθνοκαθάρσεις του 20ού αιώνα», όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
- Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το έργο «Στο βυθό Ι» (2017) του ζωγράφου Βασίλη Πέρρου.