Στους πρόσθετους συμβολισμούς που αποκτά η φετινή, 103η Επέτειος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρεται στο μήνυμά του για την σημερινή Ημέρα Μνήμης, ο ποντιακής καταγωγής πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, δίδοντας έμφαση στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Η αιματοβαμμένη και οδυνηρή αυτή επέτειος αποκτά φέτος πρόσθετους συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνιστώντας αφορμή και ευκαιρία για προβληματισμό και αναστοχασμό», τονίζει.
Αναφορικά με τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, «συνιστά έναν αγώνα που χρειάζεται τις δυνάμεις όλων μας. Θα αποτελούσε κατ’ αρχάς δικαίωση για τα χιλιάδες θύματα. Θα συνέβαλε, όμως, και στην επούλωση του διαγενεακού τραύματος όλων των απογόνων των προσφύγων του 1922».
Καθώς και «νίκη των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών και αρχών της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ενώ λειτουργεί και ως αφύπνιση για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον».
Το ΑΠΘ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμβάλει στη μεταφορά γνώσης και στη διατήρηση της μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Διδάσκεται η ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου μέσω της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, η οποία λειτουργεί τα τελευταία πέντε ακαδημαϊκά έτη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και μετρά περισσότερους από 2.500 φοιτητές. Μεταξύ άλλων, η Έδρα διεξάγει έρευνα και αναδεικνύει άγνωστες ή αγνοημένες πτυχές αυτού του Ελληνισμού, καθώς και της Γενοκτονίας του.
Παράλληλα, στο ΑΠΘ λειτουργεί το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών. Ανάμεσα σε άλλα, έχει ως στόχο την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για τον Ποντιακό Ελληνισμό, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, τη διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, καθώς και την επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών/ερευνητριών για ζητήματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου.