Στις πιέσεις εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας, αλλά και ενός μεγάλου κύματος δυσαρέσκειας που αποτυπώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται ότι υπέκυψε η διοίκηση της Τράμπζονσπορ, καθώς από τη φιέστα του Σαββάτου για την απονομή του τροπαίου στους νέους πρωταθλητές τελικά απουσίασαν τόσο ο Ματθαίος Τσαχουρίδης όσο και ο Απόλας Λέρμι.
Τα ονόματα και των δύο καλλιτεχνών βρίσκονταν στην αφίσα που κυκλοφόρησε για τη γιορτή που έγινε στο «Şenol Güneş» της Τραπεζούντας.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης δεν χρειάζεται συστάσεις για το ελληνικό κοινό, ενώ ο Απόλας Λέρμι (δημιουργός και ύμνου για την Τράμπζονσπορ) θεωρείται ότι έχει αναδείξει στην Τουρκία τη μουσική παράδοση των ελληνόφωνων του Πόντου. Συνεπώς κάθε άλλο παρά τιμητική ήταν η πρόσκληση της ομάδας και στους δύο –που είναι και συνεργάτες–, καθώς εκπροσωπούν ένα κομμάτι της ταυτότητας της Τραπεζούντας και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ομάδα της πόλης.
Ωστόσο, το όνομα του Ματθαίου Τσαχουρίδη (ο οποίος ταξίδεψε κανονικά στην Τραπεζούντα) ήταν αυτό που προκάλεσε τη μήνι, με αποτέλεσμα τελικά να μην ανέβει στη σκηνή που στήθηκε μέσα στο γήπεδο. Το… κόψιμό του συμπαρέσυρε και την εμφάνιση του Απόλας Λέρμι, που τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή.
Ο λόγος είναι γιατί ο Έλληνας λυράρης και τραγουδιστής θεωρήθηκε «προπαγανδιστής της Γενοκτονίας των Ποντίων», με τα σχόλια στο Twitter να κάνουν λόγο για σκάνδαλο και για εθνική προδοσία. Το θέμα ανακίνησε ο ηγέτης του μικρού εθνικιστικού «Κόμματος της Νίκης» –και γνωστός οπαδός της Φενέρμπαχτσε– Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος κάλεσε τη διοίκηση της Τράμπζονσπορ να ακυρώσει την εμφάνιση του Ματθαίου Τσαχουρίδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις «εθνικιστών οπαδών» της ομάδας, όπως αυτοπροσδιορίζονται, ενώ το δικό του ρόλο έπαιξε και το OdaTV, μέσο ενημέρωσης γνωστό για τις κεμαλικές και εθνικιστικές του θέσεις.
Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έλειψαν ωστόσο και οι απαντήσεις από όσους έλεγαν ότι οι Ματθαίος Τσαχουρίδης και Απόλας Λερμί είναι φίλοι της ομάδας, τονίζοντας ότι τιμούν τη «μαυροθαλασσίτικη» μουσική. Άλλοι έκαναν λόγο για τη φιλία των λαών, ενώ υπήρξαν και αρκετοί που τόνιζαν ότι οι Έλληνες είναι κομμάτι του πολιτισμού της Τραπεζούντας.