Στην περιοχή του Παγκρατίου, σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, ήταν ο πρώτος αστικός συνοικισμός που δημιούργησε το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων, πριν από 100 χρόνια, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το σχέδιο, εκτός από κατοικίες περιλάμβανε σχολεία, λουτρά, εργαστήρια, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που θα κατασκευάζονταν στη συνέχεια. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων επέκτεινε τον αρχικό συνοικισμό του 1923 με νέες κατοικίες και τον Απρίλιο του 1924 μετονομάστηκε από Προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου σε συνοικισμός Βύρωνα προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του.
Αυτός ο βίαιος τερματισμός της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία, σήμανε ταυτόχρονα το ρίζωμα σε μια νέα γη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο Δήμος Βύρωνα δίνει… χώρο για μια σειρά θεματικών τοιχογραφιών.
Η αρχή έγινε στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Παναγή Τσαλδάρη, στην καρδιά του προσφυγικού συνοικισμού. Οι γνωστοί καλλιτέχνες της street art, Αχιλλέας (Mister.Achilles) και Πλάτων, άντλησαν έμπνευση από τον επετειακό λογότυπο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (το κερί της μνήμης), την ιστορική φωτογραφία με τη Σμύρνη στις φλόγες και τους πρόσφυγες με μπόγους στην πλάτη.