Λαμπαδηδρομία και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ).
Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, συμβολικά από την περιοχή του Παλαιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο Παλαιοκάστρου – Πέτρινο Σχολείο), όπου το 1922 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, και θα καταλήξει στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, επί της οδού Κομνηνών.
Θα συμμετέχουν εντόπιοι και προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι παλαιότερων γενεών, μαθητές και μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Όσο για τη δάδα με τη φλόγα, τελευταίος θα την κρατήσει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο οποίος θα ανάψει φαναράκια που θα είναι τοποθετημένα στο μνημείο της Γενοκτονίας και συμβολικά θα φυτέψει στο χώρο μια ελιά. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στο Μνημείο από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο
Οι αυριανές εκδηλώσεις ξεκινούν με μνημόσυνο το οποίο θα τελεστεί σε ιερούς ναούς στο Ωραιόκαστρο, το Μεσαίο και το Μελισσοχώρι. Στις 10:30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην οδό Κομνηνών, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα μοιραστούν κόλλυβα.
Λίγο μετά, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου Ο Ελληνισμός του Πόντου του δρος Ιων. Σ. Παπαφλωράτου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου (Αριστοτέλους 1, Ωραιόκαστρο).
Το βράδυ (20:30), θα παρουσιαστεί στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Οδυσσέα Ελύτη 19, Ωραιόκαστρο), από την θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, το θεατρικό έργο Φώταγας του Δημήτρη Παρασκευόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη, με ελεύθερη είσοδο.
Η παράσταση ξετυλίγει μία αληθινή ιστορία που εκτυλίχθηκε στον Πόντο, στα μεσόγεια του νομού Τραπεζούντας, και αφορά στην οικογένεια των Φώταγα. Σημαδεύεται από τον γάμο του δευτερότοκου γιου του Φώταγα –άρχοντα προεστού– με μία τουρκάλα, και από τον σκληρό ξεριζωμό.
Τα δύο αυτά γεγονότα εκτυλίσσονται σε δύο πράξεις. Η τρίτη πράξη του έργου ακολουθεί την οικογένεια Φωταγά σε χωριό της Δράμας, όπου εγκαταστάθηκε αποδεκατισμένη.
Σημαίες του Πόντου στην κεντρική οδοό Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης, αναρτήθηκαν ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου, ενώ ανήμερα της 19ης Μαΐου οι σημαίες στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες.
Έως τις 19 Μαΐου, το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου θα είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα – συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.