Για έναν πόλεμο πληροφοριών που διεξάγεται από τρολ μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, στοχοποιώντας δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της τα αποτελέσματα έρευνας που παρήγγειλε.
Οι συντάκτες δεν κατονομάζονται για λόγους ασφαλείας, όμως θεωρούν ότι με ρωσική εντολή διαδίδονται fake news σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με σχόλια σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σκοπός φέρεται να είναι η χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης.
«Η βρετανική κυβέρνηση έχει ειδοποιήσει τους εταίρους της στο εξωτερικό και θα συνεχίσει να εργάζεται με συμμάχους και διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση των ρωσικών επιχειρήσεων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Μεταξύ των στόχων των τρολ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι Daft Punk, ο Νταβίντ Γκετά και το γερμανικό μουσικό συγκρότημα Rammstein έχουν επίσης βρεθεί στο κέντρο αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης, καθώς αυτοί είναι δραστήριοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συχνές αναρτήσεις στο Instagram, στο YouTube και στο Tiktok.
Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν τα τρολ είναι να ενισχύουν και να δίνουν μεγαλύτερη προβολή σε δημοσιεύσεις από απλούς χρήστες που είναι προς την κατεύθυνση του Κρεμλίνου. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουν από τα μέτρα που εφαρμόζουν τα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους.
Πίσω από τον ρωσικό «στρατό» θεωρείται ότι βρίσκεται ομάδα που είναι γνωστή στο Telegram ως Cyber Front Z. Πιστεύεται ότι συνδέεται με τον ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορείται κυρίως ότι είχε ρόλο στη ρωσική ανάμιξη κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Άλλωστε είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, για τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.