Επιβεβαιώνοντας την… παράδοση που θέλει ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών να είναι και αυτός που παίρνει τα κλειδιά του Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει πρόεδρος της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη μεγάλη αποχή, η Μαρίν Λεπέν δεν μπόρεσε να κάνει την ανατροπή που πολλοί απεύχονταν. Στο μήνυμά της, ωστόσο, τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι μια πολιτική νίκη.
«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους ενδυναμώθηκε» ανέφερε, παραδεχόμενη την ήττα της. Σημείωσε δε ότι ο αγώνας κατά της κοινωνικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν και της μετανάστευσης θα συνεχιστεί – η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά του· η νίκη με περίπου 58% είναι πύρρειος, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει μεγάλη μερίδα των πολιτών, η οποία εξακολουθεί να τον θεωρεί πρόεδρο των ελίτ.
Επιπλέον (και αυτό είναι το πιο βασικό) η Μαρίν Λεπέν βγήκε ενισχυμένη, παρά το μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της υποψηφιότητάς της και παρά τα ευνοϊκά πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου για τον αντίπαλό της.
Από την άλλη, η γαλλική Αριστερά που στήριξε σιωπηλά τον Εμανουέλ Μακρόν πήρε ήδη και αυτή θέση μάχης για τις βουλευτικές εκλογές – ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που επίσης διεκδίκησε την προεδρία, ενδιαφέρεται για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της κάλπης έφερε ανάσα ανακούφισης στις Βρυξέλλες. «Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ανάγκη για «μια σταθερή Ευρώπη και Γαλλία σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανυπομονεί να συνεχίσει το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας, και πέρα από αυτή.