Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι σοβαρές ζημιές που έγιναν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εικόνες του βανδαλισμού σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, παράλληλα, τις αρμόδιες Αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στη Αγία Σοφία.
Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη.
Ανακοίνωση Υπ. Εξωτερικών➡️https://t.co/KTLZeU4A4d pic.twitter.com/9F8aPd2xJl
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 19, 2022
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις διεθνώς καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο τουρκικός Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή του στο Twitter να καταγγέλλει ότι: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)».
Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg
— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταστροφή της ιστορικής «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας». Όπως αναφέρει «αποδείχθηκε ότι η ιστορική αυτοκρατορική Πύλη της, ένα από τα εμβληματικά ιστορικά κτήρια της Κωνσταντινούπολης, υπέστη ζημιές».
Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή εξηγώντας την ονομασία της πύλης. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «η ζημιά στην πύλη, η οποία είναι μία από τις εννέα πύλες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα και ονομάζεται «Πύλη του Αυτοκράτορα» επειδή χρησιμοποιήθηκε μόνο από τον αυτοκράτορα, τράβηξε την προσοχή» και προσθέτει ότι «μετά τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε ότι ελήφθησαν προφυλάξεις τοποθετώντας φράγμα μπροστά από την πόρτα σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων αναφέρεται ότι «ανατέθηκαν δύο διοικητικοί και τεχνικοί επιθεωρητές για τη διερεύνηση της καταστροφής της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας Τζαμί».