Την αισιοδοξία ότι φέτος η ελληνική Πολιτεία θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των Θρακιωτών απανταχού της γης και θα καθιερώσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων τους από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εκφράζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Όπως αναφέρει, τα μηνύματα που λαμβάνει από τους αρμόδιους φορείς είναι περισσότερο ενθαρρυντικά για το αίτημά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Παράλληλα, θεωρεί ως ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και το ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει καθιερώσει ως Έτη Προσφυγικού Ελληνισμού της χρονιές 2019-2024.
«Ευελπιστούμε ότι τη φετινή χρονιά το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί, αφού τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Μιλάω με υπουργούς και με φορείς που είναι αρμόδιοι να τρέξουν αυτά τα θέματα, και βλέπω ότι είναι περισσότερο θετικοί από άλλες χρονιές», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Πρόκειται για αίτημα που εκκρεμεί από το 2006 και το οποίο, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις της Ομοσπονδίας, δεν έχει ικανοποιηθεί, χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος γι’ αυτό.
«Το αίτημά μας βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2006, όταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο αποφάσισε να τιμούμε κάθε χρόνο την 6η Απριλίου τα θύματα της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού, το Μαύρο Πάσχα των Θρακών, προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία μας, αλλά και να καθιερώσει και επίσημα τη συγκεκριμένη ημέρα.
»Έχουμε καταθέσει διάφορα έγγραφα και έχουμε κάνει πολλά διαβήματα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από τότε και περιμένουμε να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρουμε πού κολλάει το θέμα. Μας έχουν πει πολλές φορές ότι μας καταλαβαίνουν, ότι η υπόθεση της αναγνώρισης βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει η επιθυμητή ημέρα. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.
Σημειώνει ακόμα ότι δεν θα σταματήσει η πίεση προς πάσα κατεύθυνση και ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει σε εκδηλώσεις, αλλά και μέσω των ΜΜΕ, να αναδεικνύει το θέμα, ώστε να το κάνει ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία.
Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών
Το 1906 ξεκίνησε η Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, η οποία μάλιστα προηγήθηκε χρονικά της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Οι νεκροί και αγνοούμενοι Ανατολικοθρακιώτες υπολογίζονται σε 450.000 την περίοδο 1906-1924. Άλλοι 200.0000 ξεριζώθηκαν και μετοίκησαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.
«Η Γενοκτονία ξεκίνησε το 1906. Επρόκειτο για σχέδιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο βοηθήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και κυρίως από τους Γερμανούς. Ο στόχος ήταν να εκτοπίσουν ολόκληρο το θρακικό ελληνισμό της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης από τις πατρογονικές του εστίες», τονίζει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Υπήρξαν εξισλαμισμοί, διωγμοί, καταστροφές και αναγκαστικές επιστρατεύσεις στα αμελέ ταμπουρού των ανδρών από 18 έως 45 ετών, με στόχο να διαλυθούν οι οικογένειες. Στις 6 Απριλίου 1914, ανήμερα Πάσχα, δόθηκε εντολή από τους Νεότουρκους να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου.
«Ήταν δραματικές οι σκηνές στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας, όπου μαζεύτηκαν περίπου 40.000-50.000 άνθρωποι. Επρόκειτο ξεκάθαρα για σχέδιο, το οποίο μόλις είδαν ότι λειτούργησε το εφάρμοσαν στη συνέχεια στους Έλληνες του Πόντου και λίγο αργότερα σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.
Αυξάνονται τα μνημεία ανά την επικράτεια
Τέσσερα μνημεία υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός τους σύντομα πρόκειται να αυξηθεί.
Το πρώτο που ανεγέρθηκε βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Δράμας· τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Παύλου. Το πιο γνωστό, όμως, είναι αυτό που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ενώ μνημεία υπάρχουν επίσης στη Χρυσούπολη Καβάλας και στην Κομοτηνή.
«Μνημεία ετοιμάζονται αυτήν την περίοδο να στηθούν στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο – είναι σχεδόν έτοιμα. Επίσης, σχεδιάζεται να ανεγερθεί μνημείο στις Φέρες Έβρου, ενώ πολλοί άλλοι σύλλογοι Θρακών κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο να τιμήσουμε τους προγόνους μας», καταλήγει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης