Μια επανάληψη του σεναρίου του 2017 ζει η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, μόνο που αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν είναι πιο κοντά από ποτέ στην προεδρική καρέκλα. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ανέδειξε νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν και στη δεύτερη θέση την επικεφαλής της άκρας δεξιάς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία επισκίασαν την προεκλογική εκστρατεία, με τον απερχόμενο πρόεδρο να παραδέχεται ότι μπήκε καθυστερημένα στην κούρσα για να κερδίσει την ψήφο των Γάλλων.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επένδυσε περισσότερο στο ευρωπαϊκό του προφίλ και στο ρόλο του ως ρυθμιστής των διεθνών εξελίξεων, παρά στην… τσέπη των πολιτών που αδειάζει λόγω του πληθωρισμού. Αυτό το κενό κάλυψε τη Μαρίν Λεπέν, η οποία κάθε άλλο παρά υποτίμησε την εσωτερική ατζέντα και κυρίως την πτώση του βιοτικού επιπέδου – άλλωστε τα ποσοστά της είναι υψηλά σε ύπαιθρο και αποβιομηχανοποιημένες περιοχές.
Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας η Μαρίν Λεπέν εμφάνισε μια δημοσκοπική δυναμική, όπως και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ο οποίος ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20% σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό από 28,1 έως 29,5% και η Μαρίν Λεπέν από 23,3% έως 24,4%, με βάση τις μετρήσεις των IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe και Ipsos. Οι ίδιες εταιρείες εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο το Ελιζέ δεν θα αλλάζει χέρια – ωστόσο η μάχη θα είναι αμφίρροπη και σίγουρα η νίκη (εάν υπάρξει) λιγότερο θριαμβευτική από το 66,1% του 2017.
Οι δύο μονομάχοι ήδη από το κλείσιμο της κάλπης κάλεσαν σε συσπείρωση: Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά την ήττα της άκρας δεξιάς, ενώ η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται ν’ αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία και να επαναφέρει την τάξη.
Έτσι, η επόμενη ημέρα φέρνει δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία –έως και αγανάκτηση– την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, του «προέδρου των πλουσίων» για κάποιους από αυτούς.
Η γαλλική Αριστερά τάχθηκε χωρίς εξαίρεση εναντίον της Μαρίν Λεπέν, με πρώτο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής Δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρ’ ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά»
Θεωρητικά η Μαρίν Λεπέν… ψαρεύει εκλογικά στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έλαβε το 7% περίπου. Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν. Το ίδιο έκανε και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο οποίος έλαβε γύρω στο 2%.
Μόνη βεβαιότητα είναι πως ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών επιβεβαίωσε την κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, με τη Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικάνων να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλγκό, την υποψήφια των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να καταγράφει ακόμη πιο απογοητευτική επίδοση, μένοντας στο 1,7%.
Ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα έχει μεγάλο διεθνή αντίκτυπο –έχει παρομοιαστεί με το Brexit, ή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ–, με δεδομένες τις θέσεις της, τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO, για παράδειγμα.
Επίσης θα είναι διπλή πρωτιά, καθώς θα είναι η πρώτη επικράτηση ακροδεξιάς υποψήφιας στις κάλπες και η πρώτη ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία.
Στιγμή-κλειδί του επόμενου 15μερου θεωρείται πως θα είναι το debate που θα γίνει στις 20 Απριλίου. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.