Οι Σμυρνιές έφτιαχναν καριστιρμά, δηλαδή χόρτα γιαχνί, χρησιμοποιώντας παζού (σέσκουλα). Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» φιλοξενούν μια παραλλαγή με σπανάκι.
Όμως αυτό το εύκολο φαγητό είναι το ίδιο νόστιμο με όποια χόρτα και να επιλέξετε.
1 κιλό χόρτα της αρεσκείας μας |
1 πράσο |
2 κρεμμύδια ξερά |
4 φρέσκα κρεμμυδάκια |
4 σκελίδες σκόρδο |
1 ματσάκι άνιθο |
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.) |
Μισή κούπα ελαιόλαδο |
Μισή κούπα νερό |
2 κ.σ. αλάτι |
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
- Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, στο ελαιόλαδο.
- Έπειτα ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα μπλενταρισμένα.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μετά σιγά-σιγά το σπανάκι ή όποιου είδους χόρτα επιλέξετε, μέχρι να μαραθούν.
- Τέλος ρίχνουμε τη ντομάτα, το νερό και τον άνιθο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σάββας Καρίπογλου