Ο Άγιος Παΐσιος αποτελεί, πλέον, μία σημαντική μορφή του Χριστιανισμού. Με τη ζωή του, μάλιστα να απεικονίζεται στη σειρά Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό.
Ένα κομμάτι αυτής είναι η επίσκεψη του στην Αυστραλία, στην οποία μάλιστα ήθελε και να μείνει. Ενώ τα ελληνορθόδοξα μοναστήρια στη χώρα έγιναν και με δική του προτροπή.
Τον Άγιο Παΐσιο είχε καλέσει το 1977 ο τότε Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και συνοδευόμενος από τον Βασίλειο Γοντικάκη, ηγούμενο τότε της Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, επισκέφθηκε την Αυστραλία για να στηρίξει πνευματικά τους ομογενείς.
Τότε δεν ήταν γνωστός σε πολλούς , οπότε το πέρασμα του από τη χώρα δεν προκάλεσε αίσθηση στον απλό κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός γνώριζε για τη σοφία του, όμως, και έσπευσε να τον καλέσει. Και ο Άγιος, από την πλευρά του, σεβόταν τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, διατηρούσε πνευματική σχέση μαζί του γι’ αυτό και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για επίσκεψη στη μακρινή ήπειρο.
Ο ίδιος είχε προτείνει ν’ ανεγερθεί μοναστήριο μεταξύ Σίδνεϊ και Καμπέρας, στο οποίο, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να παραμείνει.
Είναι γεγονός ότι μετά την προτροπή του Γέροντος Παϊσίου για ίδρυση Μονών στην Αυστραλία, ο μακαριστός προχώρησε στην ανάπτυξη του μοναχισμού.
Ο μακαριστός Στυλιανός είχε πει τα εξής: «Όποιος είχε την αγαθή τύχη να συναντήσει ένα άγιο, όχι σαν οπτασία, αλλά σαν άνθρωπο απλό και καθημερινό, δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει φυσικότερο χαρακτηριστικό για τον άνθρωπο από την αγιότητα. Και ένα παρήγορο μήνυμα θέλει να το πει κανείς σ’ όλους τους ανθρώπους.
»Αυτή την αγαθή τύχη είχα και εγώ με το να συναντήσω όντως, μεταξύ των άλλων αγίων Γερόντων, και το Γέροντα Παΐσιο. Άνθρωπο απλό, αληθινό, χωρίς επιτηδεύσεις και ψευδοταπεινώσεις, με ένθεο ζήλο σαν νέος, με αγάπη και ενδιαφέρον για το κάθε πρόσωπο. Μας αποκάλυπτε ένα κόσμο που αγνοούσαμε αλλά ποθούσαμε. Ένα κόσμο που δεν γνωρίσαμε στα κατηχητικά και στα πανεπιστήμια».
Η κατάταξη του Παΐσιου ως άγιου έγινε, τελικά, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 23 Ιουλίου 2015. Η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουλίου, που είναι και η ημέρα που πέθανε το 1994.
Πηγή: Νέος Κόσμος