«Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;».
Με αυτό το σημείωμα, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22) καλεί το κοινό να παρευρεθεί στον κύκλο εκδηλώσεων «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης» που θα διαρκέσει έως τον Μάϊο του 2022, και πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στον κύκλο εκδηλώσεων, οι καλεσμένοι, καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της συνέχειας της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Στις 31 Μαρτίου (18:30), θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ένας πολίτης του κόσμου που έζησε 13 χρόνια στην Τουρκία, ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτειά της. Χάρη στις περιπλανήσεις του, έγραψε τα βιβλία «Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη των Απόντων» και «Μικρασία. Το παλίμψηστο της Μνήμης», τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πατάκη».
Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας θα κάνει έναν απόπλου στους ίδιους τους τόπους που κάποτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ρωμανία: από την τσιμέντινη –σήμερα– Σμύρνη που έχει παραδώσει τα τελευταία θραύσματα του παρελθόντος στους ελληνόφωνους Λεβαντίνους και τους Εβραίους, στην Νίκαια αναζητώντας τα ίχνη των Λασκαρίδηδων και από εκεί στο Αϊβαλί για να βρει το σπίτι της οικογένειας του Βενέζη και παλιές εκκλησίες που ακόμη στέκονται όρθιες.
Η «διαδρομή» συνεχίζεται στην Ιωνία σε μισογκρεμισμένα μοναστήρια και τοπία που κράτησαν το φυσικό τους κάλλος, σε χωριά, πόλεις και λιμάνια που καλύπτονται από στρώματα λήθης και συχνά κακοποίησης.
- Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται παρουσία ολιγάριθμου κοινού, λόγω της πανδημίας, και θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouΤube.