Την περασμένη Πέμπτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» υπογράφηκαν οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra (με την προαίρεση για ακόμα μία), αλλά και η προμήθεια ακόμα 6 μαχητικών Rafale, εκτός των έξι που έχουν ήδη παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία και των άλλων δώδεκα που αναμένεται να παραδοθούν.
Το ανώτατο κόστος για τις φρεγάτες είναι 3,049 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προμήθειας έχει κόστος 2,261 δισ. ευρώ, η σύμβαση υποστήριξης 138 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση για τα όπλα 650 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης για την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας, το κόστος φτάνει τα 4,07 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται κρατήσεις, φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τις συμβάσεις (6,144%).
Οι Belharra
Η φρεγάτα FDI (Belharra) έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης. Καλύπτει αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ διασφαλίζει την άμυνα κατά τη διάρκεια επιθέσεων από στεριά και αέρα, με σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.
Είναι εξοπλισμένη και με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360 μοιρών. Είναι η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, εξοπλισμένη με δύο data-centers που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.
Αναφορικά με τις τεχνικές της προδιαγραφές, η φρεγάτα Belharra έχει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος περίπου 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητά είναι 27 κόμβοι. Διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις για ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρωμένο όχημα VTOL.
Τα κύρια όπλα που φέρει είναι οι πύραυλοι Aster και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA, πυροβόλο 76 χιλιοστών, τορπίλες MU 90 και αντίμετρα CANTO της Naval Group καθώς και πυραυλικό σύστημα RAM.
Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει φρεγάτες ηλικίας περίπου 40 ετών, και ως εκ τούτου η ενίσχυσή του κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Εκτός από τη γαλλική προσφορά, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν προσφορές εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
O χρόνος παράδοσης –συμπεριλαμβανομένων των όπλων των φρεγατών– για το πρώτο και το δεύτερο πλοίο θα είναι εντός του 2025, για το τρίτο το 2026, και για το τέταρτο (εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης αγοράς) το 2027. Όσο για την υλικοτεχνική υποστήριξη, ξεκινά από την παραλαβή κάθε πλοίου και έχει διάρκεια τριών ετών.
Στο πλαίσιο των συμβάσεων με τη Naval Group και την MBDA France έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή και συντήρηση των πλοίων.
Τα 6 επιπλέον Rafale
Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση 18 μαχητικών Rafale. Τα πρώτα έξι βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια των αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την υποστήριξή τους στη συνέχεια.
Το κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 807,6 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος απόκτησης των όπλων που θα φέρουν στα 184 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων αλλά και των τιμών με εκτιμώμενη αναπροσαρμογή 5%, φτάνει τα 1,092 δισ. ευρώ.
Η παραλαβή των έξι επιπλέον Rafale και των όπλων τους θα γίνει έως το τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα, έως τον Δεκέμβριο του 2024.
Επιπρόσθετα, η διάρκεια της υποστήριξης όλων Rafale επεκτείνεται για τρία έτη, έως το 2027, ενώ η διάρκεια της υποστήριξης των όπλων τους για τέσσερα έτη, έως το 2028.