Στις 21 Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με πλήθος εκδηλώσεων να πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο.
Ποιητικά αναλόγια, μελοποιημένη ποίηση είναι ορισμένα μόνο από όσα περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ώστε να μας υπενθυμίσουν την ιδιαιτερότητα της ποίησης, τη σημασία των στίχων κάθε δημιουργήματος αλλά και των συναισθημάτων που δημιουργεί, για να ανάγει την ψυχή μας σε ανώτερο επίπεδο.
Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης;
Η πρόταση υπερψηφίστηκε το 2000 στο Εκτελεστικό Συμβούλο της UNESCO, με την υποστήριξη πολλών χωρών. Την ιδέα είχε ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας (1944-2019).
Το φθινόπωρο του 1997 είχε προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων την καθιέρωση μίας ημέρας για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, καθώς συνήθως συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη προσέλευση. Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Όπερ και εγένετο!
Ορισμένες εκδηλώσεις στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Αρκετοί είναι οι φορείς εκείνοι που έχουν γνωστοποιήσει πώς θα τιμήσουν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και με ποιους ποιητές. Ακολουθούν οι δράσεις ορισμένων.
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει (19:30) στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) την εκδήλωση «Ποίηση: Οδηγός επιβίωσης, εγώ και ο άλλος», κατά την οποία οι ηθοποιοί Άγγελος Παπαδημητρίου, Ναταλία Σουίφτ, Γιάννης Στάνκογλου και Έλενα Τοπαλίδου θα διαβάσουν ποιήματα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία όλων των εποχών. Την εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα της Εταιρείας Συγγραφέων στο Facebook, επιμελείται η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και παρουσιάζει μαζί με τον Παναγιώτη Ιωαννίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Έμφαση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δίνει η εκδήλωση «Η Γη που βλέπουμε και μας βλέπει», που διοργανώνεται (19:00) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ξενοφώντος 2α) σε συνεργασία με τον «Κύκλο Ποιητών».
Ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους που αντλούν έμπνευση από το αίσθημα ευθύνης και αγωνίας του σημερινού ανθρώπου για το περιβάλλον, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πόνου που διαμόρφωσαν οι πολεμικές συγκρούσεις. Στο πιάνο, ο Γιώργος Ανδρέου ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11580
Στον «Ιανό» (Σταδίου 24) παρουσιάζεται (19:30) σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κίχλη», αφιέρωμα στην «Αντιπολεμική Ποίηση» του Τίτου Πατρίκιου (γενν. 1928). Οι Βαγγέλης Χρόνης, Λιλλύ Ελευθερίου, Γιάννης Μπασκόζος, Ευτυχία Αλεξανδροπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Ανδρέας Μήτσου και Κωνσταντίνος Μούσσας επιλέγουν και απαγγέλουν το αγαπημένο τους ποίημα του Τίτου Πατρίκιου. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Ianos στο YouTube και την σελίδα του στο Facebook. Για όσους ειθυμούν να παρευρεθούν διά ζώσης, καλούνται να κάνουν κράτηση μέσω του ianos.gr
Οι Μουσικές Σχολές του Ωδείου Αθηνών πραγματοποιούν αφιερωματική εκδήλωση τιμώντας την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021). Στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», ο διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης θα μιλήσει (20:00) με θέμα την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που είναι βασισμένη στην ελληνική ποίηση αλλά και στην σχέση του με τους σημαντικούς ποιητές της εποχής μας.
Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ελύτη, Σεφέρη, Καμπανέλλη, Λειβαδίτη κ.ά., αποδίδουν η Νατάσσα Μποφίλιου (τραγούδι) και ο Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει (22-23 Μαρτίου, 11:00-13:00) το διαδικτυακό εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης, για ενήλικες, «Οι φωνές μας μαζί», με τον θεατρολόγο-ηθοποιό Χρ. Χριστόπουλο.
Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα και εξοικειώνονται με την διαδικασία της δημιουργικής ανάγνωσης, αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαραίτητη η δήλωσή της στο [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και την ημερομηνία προτίμησης.
Εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέσων στη Θεσσαλονίκη
Η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν (20:00) την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στο θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 40).
Εκεί, οι ποιήτριες Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Ζωή Καρέλλη και Μάτση Χατζηλαζάρου και οι ποιητές Κλείτος Κύρου, Πάνος Θασίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης συνομιλούν επί σκηνής μεταξύ τους και με τα ποιήματά τους ζωντανεύοντας, ως παρουσίες, μέσα από τους ηθοποιούς Ελένη Θυμιοπούλου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μάρα Τσικάρα, Δημήτρη Σπορίδη, Κωνσταντίνο Χατζησάββα και Χρίστο Στυλιανού.
Τους ήχους των κρουστών και τις μουσικές ατμόσφαιρες δημιουργούν ο Κώστας Χανής και η μαθήτριά του Εμίλια Τριανταφυλλίδου. Η επιμέλεια και η επιλογή κειμένων έγιναν από τη Χλόη Κουτσουμπέλη και τον Σταύρο Ζαφειρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, στον χώρο θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.