Με μια συνταγή γνωστή στους λάτρεις των μανιταριών παντός είδους, καταπιάνονται σήμερα οι «Μαγειρικοί διάλογοι».
Έμπνευση, η μαγειρική του Αγίου Όρους που αν και νηστίσιμη καταφέρνει να δημιουργεί συνταγές θρεπτικές, νόστιμες και ικανές να αναδεικνύουν και τα πιο ταπεινά υλικά.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνταγή μας παίζουν τα μανιτάρια πλευρώτους ωστόσο εσείς μπορείτε να επιλέξετε όποια σας αρέσουν, ακόμα και αποξηραμένα. Πάμε να φτιάξουμε αγιορείτικα μανιτάρια φρικασέ…
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους |
2 κρεμμύδια ξερά μπλενταρισμένα |
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο |
1 πράσο ψιλοκομμένο |
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα |
1 μαρούλι |
4 κ.σ. ταχίνι |
Χυμό από 3 λεμόνια |
Μισή κούπα άνιθο ψιλοκομμένο |
2 κ.σ. αλάτι |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο |
Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα |
- Στο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και μετά τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο.
- Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαρούλι, μέχρι να μαραθούν και αυτά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά.
- Έπειτα σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να γίνει μια ρευστή κρέμα.
- Προσθέτουμε το μίγμα με το ταχίνι στην κατσαρόλα και τον άνιθο και βράζουμε για 15 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου