Με μια διημερίδα αφιερωμένη στο ρόλο της γυναίκας στη Μικρά Ασία ξεκίνησαν και επισήμως οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Αυτό που συνέβαινε στη Μικρά Ασία –στις επιστήμες, στην τέχνη, στην καθημερινότητα– ακριβώς αυτήν την παράδοση της προκοπής και της προόδου που χαρακτήριζε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, αυτήν μεταλαμπάδευσαν στην πόλη μας και στην Ελλάδα, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Αυτό αναδεικνύουμε, αυτό τιμούμε και θα το πράττουμε κάθε μέρα μέσα στο 2022», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά το σύντομο χαιρετισμό του.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι «ο αιώνας που πέρασε, με τόσους πολέμους και κρίσεις ως σήμερα, δεν μπόρεσε να αμβλύνει έστω τον πόνο για το βίαιο ξερίζωμα του ελληνισμού. Ούτε λησμονήθηκαν τα όσα προηγήθηκαν. Τα απερίγραπτα δεινά, η βαρβαρότητα, η γενοκτονία».
Οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνουν σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκε στη Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής και ήταν μια συνέργεια με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.
«Δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ, ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό πριν από3.000 χρόνια στη γη της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης», σημείωσε η αντιδήμαρχος Στεφανία Τανιμανίδου.