Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέα κράτη-μέλη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο διπλωματικό φόρουμ που γίνεται στην Αττάλεια.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει η χώρα του να μπει με διαδικασία-εξπρές, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνους τους «27». «Η ιδιότητα μέλους δεν αποφασίζεται σε μία νύχτα με μία πολιτική απόφαση» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η αναγνώριση της Ουκρανίας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας».
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η οποία είναι στον… προθάλαμο από το 1987 (μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφάτως διερωτήθηκε γιατί φοβούνται οι Βρυξέλλες), ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη. «Αλλά τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε κάποιες δυσκολίες στη σχέση μας με την Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ γνωστές», πρόσθεσε.
Υποστήριξε όμως ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία μπορεί να γίνει χώρα με πολύ περισσότερη επίδραση. «Μπορεί να είναι μία γέφυρα, ένα μέρος όπου η Ουκρανία και η Ρωσία μπορούν να συναντηθούν. Έγινε ήδη και ελπίζω να συνεχίζουν να το κάνουν», ανέφερε.
Σχετικά με την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση μόνο με το στρατό. «Αυτονομία σημαίνει όχι τόσο πολλή εξάρτηση» ανέφερε, και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.
Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «η στρατηγική αυτονομία δεν έχει να κάνει με την οικοδόμηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας και την αποσύνδεση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ο τρόπος διαβεβαίωσης της εδαφικής άμυνας στην Ευρώπη. Για όλα τα κράτη-μέλη».
«Την ίδια ώρα, η Ένωσή μας στις Συνθήκες της λέει ξεκάθαρα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όσον αφορά στο στρατιωτικό κομμάτι και κάνοντας αυτό ενδυναμώνουμε το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αντίφαση, είναι θέμα συμπληρωματικότητας» υπογράμμισε.