Τη συσχέτιση της κατανάλωσης κρασιού με την ηλικία του εγκεφάλου έκαναν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τη μέση ηλικία και μετά η αύξηση από το μισό ποτήρι κρασί την ημέρα στο ένα ισοδυναμεί με δύο επιπλέον χρόνια γήρανσης!
Μάλιστα, η ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση φαίνεται ότι συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τον εγκέφαλο.
Αφετηρία για την έρευνα των Πανεπιστημίων της Πενσιλβάνιας και του Ουισκόσιν είναι παλαιότερο εύρημα σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι που πίνουν πολύ εμφανίζουν γνωστική εξασθένηση λόγω αλλοιώσεων στο μέγεθος και στη δομή του εγκεφάλου τους. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και επίπεδα κατανάλωσης που οι περισσότεροι θεωρούν ασφαλή – π.χ. λίγες μπίρες ή λίγα ποτηράκια κρασί την εβδομάδα– στην πραγματικότητα μπορεί να ενέχουν κινδύνους.
«Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρεμί Νταβιέτ. Από τη μεριά του ο ερευνητής Χάνρι Κράντσλερ σημείωσε: «Τα ευρήματα μας έρχονται σε αντίθεση με τις έως τώρα επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ».
Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αναλύθηκαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 36.678 ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας, και έγινε συσχέτιση της λευκή και φαιάς ουσία με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν κατά μέσο όρο μισό ποτήρι τη μέρα δεν εμφάνιζαν εγκεφαλικές διαφορές από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Όμως όσοι έπιναν από ένα ποτήρι και πάνω αναλογικά είχαν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και λιγότερες εγκεφαλικές διασυνδέσεις.
Και ενώ στο παρελθόν άλλοι ερευνητές είχαν συμπεράνει ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει επίπτωση ή μπορεί ακόμη και να ωφελεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, η νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μισή μπίρα τη μέρα ισοδυναμεί με έξτρα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ τέσσερα ποτά τη μέρα ισοδυναμούν με τουλάχιστον 10 χρόνια πιο γερασμένο εγκέφαλο.