Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επίθεση σε κτήριο στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, και ενώ το ΝΑΤΟ καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν πόλεις, σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία.
«Είναι σαφές ότι αυτός ο επιθετικός πόλεμος από τον Πούτιν στοχεύει άμαχο πληθυσμό με την πιο βάναυση σφοδρότητα», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο της Συμμαχίας.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες περιοχές. Η αμερικανική οργάνωση προσθέτει ότι υπάρχουν αποδείξεις και ότι η χρήση των συγκεκριμένων όπλων είναι έγκλημα πολέμου με βάση τη Συνθήκη του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Ρωσία.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε δημιουργώντας ζώνες απαγόρευσης πτήσεων (No flight zones) προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι συνομιλίες της Πέμπτης επί λευκορωσικού εδάφους οδήγησαν σε συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι, καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες. Επίσης συμφωνήθηκε η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός όσο πραγματοποιείται εκκένωση περιοχών.
Νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως είπε στον Όλαφ Σολτς ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία, με τον πρώτο να καλεί τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως βασικός όρος για εποικοδομητικές συνομιλίες είναι να γίνουν δεκτά όλα τα ρωσικά αιτήματα.