Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μίας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, πολλοί αναζητούν το γιατί συνέβη.
Οι λόγοι φαίνεται να είναι πολλοί, ενώ αρκετοί εξ αυτών είναι μόνο εικασίες και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν προς το παρόν. Ένα κείμενο, όμως που είχε γράψει ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και δημοσίευσε σε ιστοσελίδα του Κρεμλίνου στις 12 Ιουλίου του 2021, ίσως μπορεί να μας δώσει μία εικόνα για το πώς σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος.
Η έκθεση ονομάζεται «Στην ιστορική ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών» (On the Historical Unity of Russians and Ukrainians) και εξ αρχής δίνει μία ιδέα στον αναγνώστη για το περί τίνος πρόκειται.
Όπως έχει αναφερθεί, δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή στο τέλος της πρώτης φάσης της Ρωσοουκρανικής κρίσης.
Στο κείμενο ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να εξηγήσει για ποιο λόγο Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι είναι ένας λαός, οι οποίοι είναι ιστορικά συνδεδεμένοι από την απαρχή τους. Για να υποστηρίξει το επιχείρημα αυτό αναφέρει τo μεσαιωνικό Κράτος των Ρως ή Ρως του Κιέβου, από το οποίο οι τρεις αυτές ομάδες θεωρούν ότι κατάγονται. Έτσι τοποθετεί και τους τρεις σε ένα κοινό παρελθόν.
Στη συνέχεια, ουσιαστικά αρνείται την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς, όπως αναφέρει, εκεί ζουν πολλοί εθνικά Ρώσοι. Μάλιστα κάποια στιγμή αναφέρει ότι: «Η δημιουργία ενός εθνικά “καθαρού” ουκρανικού κράτους είναι δείγμα επιθετικότητας κατά της Ρωσίας», ενώ το παρομοιάζει και με χρήση όπλου μαζικής καταστροφής κατά των Ρώσων.
Έτσι ανοιχτά δείχνει ότι δεν δέχεται τα ουκρανικά σύνορα, όπως ήταν τότε, καθώς καταπατούν περιοχές, που, ιστορικά ανήκαν, στη Ρωσία. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα σύνορα αυτά είναι προϊόν εξωτερικών πιέσεων και επιλογών που έγιναν από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα είχε αποκαλέσει, σε άλλη περίπτωση, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ως «μία μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα (αναφερόμενος στον 20ο αιώνα)».
Στη συνέχεια μιλάει για την περιοχή Ντονμπάς λέγοντας: «Το Κίεβο απλά δεν χρειάζεται το Ντονμπάς».
Για την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες κατηγορεί ξένες επεμβάσεις και προπαγάνδα κατά της Ρωσίας, ενώ θεωρεί ότι οι αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης παίρνονται από τη Δύση. Επιπλέον πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να έχει ρόλο στα εσωτερικά της Ουκρανίας.
Στο τέλος αναφέρει πώς είναι κρίμα που η Ουκρανία και η Ρωσία δεν μπορούν να έχουν τις σχέσεις που έχει η Αυστρία με τη Γερμανία ή οι ΗΠΑ με τον Καναδά, καθώς λέει πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους σε δύο διαφορετικές χώρες.
Η έκθεση αυτή, φυσικά έφερε και αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέκρινε τις απόψεις του περί αδελφότητας των δύο λαών, παρομοιάζοντας την με τη σχέση του Κάιν και του Άβελ.
Φυσικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μάλλον θα οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα εντείνει τον εθνικισμό των Ουκρανών ως προς τις διαφορετικές τους ταυτότητες, παρά θα ενώσει τους δύο λαούς.