Τα πιο γνωστά ποντιακά εδέσματα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ποντίων αλλά και έχουν αγαπηθεί από όλους όσοι τα έχουν δοκιμάσει, σε κάθε γωνιά της Γης όπου έφτασαν μετά τη Γενοκτονία οι πρόγονοί μας, πρωταγωνιστούν στο βίντεο «Διατροφή και Κουζίνα του Πόντου» με το οποίο ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελληνικής Κουλτούρας και Γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη.
Το φεστιβάλ Hellenic Gastronomy Festival in New York, όπου συμμετείχαν διακεκριμένοι σεφ της ελληνικής κουζίνας, διοργάνωσε το American Hellenic Center of Health.
Η πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Σοφία Σαββίδου παρουσίασε το υγιεινό διατροφολόγιο των Ποντίων κάνοντας ταυτόχρονα και μια ιστορική αναδρομή. Στο βίντεο παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, ο τανωμένος σορβάς, τα πισία, τα χαψία, το υβριστόν αλλά και τα ωτία και τα κιντέατα: