Με τον ήχο των εκρήξεων ξύπνησε σήμερα η Μαριούπολη των 500.000 κατοίκων και ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και η ίδια η πόλη δεν έχει ακόμα δεχθεί επίθεση, πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους διότι φοβούνται ότι σύντομα θα υπάρξουν μάχες για τον έλεγχό της αφού το λιμάνι της είναι από τα πιο σημαντικά στην Ανατολική Ουκρανία και επιπλέον μόλις 10 χλμ από τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών.
Στη σύγκρουση του 2014 οι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στη Μαριούπολη, όμως ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την προσαρτημένη Κριμαία με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.
Στην περιοχή ζουν και πάρα πολλοί ομογενείς, οι περισσότεροι σε σχέση με την υπόλοιπη Ουκρανία. Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπαν ότι η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.
Επίσης, οι ίδιες πηγές είπαν ότι υπάρχει σχέδιο εκκένωσης που αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα.
Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, δήλωσε: «Έχουμε ήδη ενημερώσει με κάθε μέσο τους ομογενείς μας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν και να ζητούν οποιαδήποτε βοήθεια από τις διπλωματικές μας Αρχές. Είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή για να ενισχύσουμε περαιτέρω το προξενείο μας εάν χρειαστεί».
Και πρόσθεσε: «Για την ώρα μας δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τις εστίες τους. Ζουν στην περιοχή αρκετούς αιώνες και κατανοείτε ότι για αυτούς η αποχώρηση ισοδυναμεί με ξεριζωμό».
Δημοσιογράφοι του Reuters αναφέρουν ότι παρά τις εκρήξεις που ακούγονται από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της Μαριούπολης, η χαλυβουργία –που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές– άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους.
Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι προτίμησαν να πάνε στα καταφύγια, ή να κάνουν ουρές σε πρατήρια καυσίμων και σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.
Queues for fuel – the city key location and likely target of a Russian advance. #Mariupol pic.twitter.com/YnLy53RArv
— alex rossi (@alexrossiSKY) February 24, 2022
#Mariupol. Lines to the ATM. People try to take cash from 7 am. Banks are closed. pic.twitter.com/Wn7sPJX1zP
— Diana D'Arc (@Bebeberg7) February 24, 2022