Είναι γνωστό ότι η αϋπνία στους ενήλικες μπορεί να πυροδοτηθεί από το στρες, όμως αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι για μερικούς το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Για πρώτη φορά επιστήμονες παρακολούθησαν σε μεγάλο βάθος χρόνου την πορεία της παιδικής και εφηβικής αϋπνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση με την ενήλικη ζωή.
Η μελέτη έγινε από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας σε δείγμα 502 παιδιών από 5 έως 12 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι να συμπληρώσουν τα 24 έτη.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το 43% συνέχιζε να υποφέρει από διαταραχές ύπνου ακόμα και μετά την ενηλικίωση, το 27% είχε μία ύφεση των συμπτωμάτων στην εφηβεία και το 19% είχε περιόδους εναλλασσόμενης βελτίωσης και επιδείνωσης.
Ως συμπτώματα αϋπνίας θεωρούνται τόσο η δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς όσο και να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες. Οι δε διαταραχές του ύπνου συνδέονται με χειρότερη καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Χούλιο Φερνάντεθ-Μεντόθα, η μελέτη βρήκε ότι τα συμπτώματα στους εφήβους είναι 5,5 φορές πιθανότερο να επιδεινωθούν σε κανονική αϋπνία στους ενήλικες.
«Συνεπώς, οι γονείς και οι γιατροί δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι είναι αθώα παράπονα που θα φύγουν με την ηλικία. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα σημαντικό ποσοστό νέων, όπως έδειξε η μελέτη μας», πρόσθεσε.
Οι αιτίες, κατά τον ίδιο, πιθανότατα ήταν «συμπεριφορικές» (π.χ. το παιδί ήθελε τον γονιό του στο δωμάτιο για να κοιμηθεί), ψυχικές ή άλλες διαταραχές (αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, διαταραχές διάθεσης κ.ά.), ή ιατρικές (πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά προβλήματα κ.λπ.).
Πιο επίμονα συμπτώματα έχουν τα κορίτσια μετά την εμφάνιση της περιόδου τους και τα παιδιά (και των δύο φύλων) από φτωχές οικογένειες.
Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη της έγκαιρης παρέμβασης, π.χ. με γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία.