Έξι μούμιες παιδιών που πιθανότατα θυσιάστηκαν πριν από 1.000 χρόνια για να συνοδεύσουν έναν αξιωματούχο στη μεταθανάτια ζωή –ως ένα μέσο εξευμενισμού των Θεών–, ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στην Καχαμαρκίγια, στο Περού.
«Βρήκαμε τα λείψανα έξι μουμιοποιημένων παιδιών κοντά στον τάφο ενός προσώπου που ανήκε στην ελίτ» όπως είπε ο επικεφαλής της ανασκαφής Πίτερ Φαν Ντάλεν.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα παιδιά ενδέχεται να ήταν μέλη της οικογένειας του αξιωματούχου. Οι μούμιες χρονολογούνται στο 800-1000 μ.Χ., προηγούνται δηλαδή της εποχής των Ίνκας κατά μερικούς αιώνες.
Σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν τα λείψανα επτά ενηλίκων, που όμως δεν είχαν μουμιοποιηθεί.
#Peru– Ancient mummies of children, likely sacrificed, unearthed.
📸 Guadalupe Pardo #AFP pic.twitter.com/3a8hlf7agj— AFP Photo (@AFPphoto) February 14, 2022
Από τον Νοέμβριο του 2021 οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος έχουν βρει στην Καχαμαρκίγια συνολικά 14 λείψανα. Τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκε η μούμια του αξιωματούχου· ήταν τοποθετημένος έτσι ώστε τα χέρια του να καλύπτουν το πρόσωπό του.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για άνδρα ηλικίας 18-22 ετών που ενταφιάστηκε σε έναν κωνικό θάλαμο σε βάθος 1,4 μέτρων. «Φαίνεται ότι παρά την ηλικία του είχε ιδιαίτερο οικονομικό και κοινωνικό κύρος», εξήγησε ο Πίτερ Φαν Ντάλεν.
Η Καχαμαρκίγια, μόλις 24 χλμ από τη Λίμα, ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο. Ιδρύθηκε γύρω στο 200 π.Χ. και στην ακμή του αριθμούσε πληθυσμό 20.000 ατόμων. Εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα.