Η μία μετά την άλλη οι ξένες χώρες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία, ανεξαρτήτως της περιοχής που βρίσκονται καθώς θεωρείται πιθανή η εισβολή της Ρωσίας ακόμα και την επόμενη εβδομάδα!
Αν και ουδείς κάνει λόγο για οριστική απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν, όλες οι χώρες εκτιμούν πως είναι ζήτημα χρόνου δεδομένης της συνεχούς κλιμάκωσης αλλά των πληροφοριών που διακινούν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κάλεσε με έμφαση τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο, εντός 24-48 ωρών. «Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση. Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε σε δημοσιογράφους ο Σάλιβαν, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εισβολή θα γίνει ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
«Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης Αμερικανών»
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο NBC είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία να εκκενώσουν άμεσα τη χώρα, διότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για τη διάσωσή τους. «Δεν υπάρχει [σχέδιο διάσωσης]. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που βρισκόμασταν. Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», είπε σε έντονο ύφος.
Η ρωσική εισβολή θα ξεκινούσε πιθανότατα με βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις ρουκετών, που θα προκαλούσαν εκτεταμένους θανάτους αμάχων.
Εκκενώστε την Ουκρανία
Ιαπωνία, Βρετανία, Ισραήλ, Ολλανδία και Σκόπια κάλεσαν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία ώστε να μην εγκλωβιστούν κατά τη διάρκεια πιθανής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το μη απαραίτητο προσωπικό της στην Ουκρανία να κάνει τηλεργασία και όχι να εκκενώσει την περιοχή. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Ράλι στην αγορά πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε σήμερα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, κατέγραφε αύξηση 4,50%, στα 95,52 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαρτίου, έφτασε τα 94,37 δολάρια το βαρέλι (+5%), επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από επτά χρόνια. Η αγορά «είναι πολύ νευρική επειδή ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», εξήγησε ο Άντι Λίποου, της Lipow Oil Associates.
Η τιμή αυξήθηκε απότομα κατά περίπου δύο δολάρια μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπλίνκεν στη Μελβούρνη και τις ανακοινώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά πετρελαίου δεν θέλει να βρεθεί προ απροόπτου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», είπε ο Λίποου, εξηγώντας ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα προκαλούσε την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα και, σε συνδυασμό με την ίδια την εισβολή, θα παρατηρούνταν προβλήματα στον ανεφοδιασμό.