Τη σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη μοναξιά και στον κίνδυνο άνοιας αποδεικνύει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το συμπέρασμά της είναι ότι οι κάτω των 80 ετών που βιώνουν μοναξιά έχουν περίπου τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Neurology.
Μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας οι άνθρωποι έμειναν πιο μόνοι, ιδίως οι άνω των 60, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία για 2.308 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 73 έτη. Στην πορεία της έρευνας που κράτησε μία 10ετία διαπιστώθηκε ότι στις ηλικίες 60 έως 80 ετών ένας άνθρωπος με μοναξιά είχε σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσει άνοια, κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει για τους άνω των 80 ετών.
Επίσης η μοναξιά φάνηκε να σχετίζεται με χειρότερες γνωστικές-νοητικές επιδόσεις (έλεγχο προσοχής, λήψη αποφάσεων, γνωστική ευελιξία, ικανότητα σχεδιασμού, κ.ά.) και με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, δύο παράγοντες που είναι δείκτες μεγαλύτερου κινδύνου για γνωστική εξασθένηση και Αλτσχάιμερ.
«Η έγκαιρη αναγνώριση των σημαδιών στον εαυτό μας και στους άλλους, καθώς και η ανάπτυξη και διατήρηση υποστηρικτικών σχέσεων είναι σημαντική για όλους και ιδίως για όσους νιώθουν μόνοι. Η νέα μελέτη μας υπενθυμίζει ότι αν θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία του εγκεφάλου δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως τη μοναξιά», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Τζόελ Σαλίνας.