Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε με άρθρο της η αρχισυντάκτρια πολιτιστικών θεμάτων της βρετανικής εφημερίδας The Guardian Σάρλοτ Χίγκινς. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος αναρωτιέται, ήδη από τον τίτλο του άρθρου, γιατί αφού είναι σαφές πως τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα, είναι τόσο δύσκολο για το Λονδίνο να το αποδεχθεί.
Στο άρθρο επισημαίνει πως ενώ ήδη η Βρετανία έχει αρχίσει να επιστρέφει αντικείμενα άλλων χωρών που είχαν έρθει στην κατοχή του βρετανικού κράτους παράνομα, δεν κάνει το ίδιο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η κυβέρνηση, σημειώνει η Χίγκινς, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου που εκτός το ότι δεν θέλουν να τα επιστρέψουν, υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ο νόμος British Museum Act (1963) που τους δεσμεύει. Ο νόμος αναφέρει πως για να φύγει οποιοδήποτε έκθεμα εκτός Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει ή να έχει υποστεί ζημιές ή να είναι αντίγραφο ή να πρόκειται για έκθεμα που έχει λεηλατηθεί ή αγοραστεί υπό εξαναγκασμό την περίοδο του Ολοκαυτώματος.
Αδύνατος όμως είναι και ο δανεισμός των Γλυπτών, γράφει η Βρετανίδα δημοσιογράφος του Guardian. Κι αυτό γιατί οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, υποστηρίζουν πως ευθύνη φέρει η ελληνική πλευρά καθώς η Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του βρετανικού μουσείου.
Αναφερόμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την απορία γιατί ενώ δηλώνει φιλέλληνας και έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών όταν ήταν μαθητής, δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ίσως, γράφει, το αυτοκρατορικό παρελθόν της Βρετανίας να είναι εκείνο που αποτρέπει την επανένωση των Γλυπτών.