To Μαθουσάλα, ένα ψάρι που του αρέσει να τρώει φρέσκα σύκα και να το τρίβουν στην κοιλιά, θεωρείται το γηραιότερο ψάρι ενυδρείου στον κόσμο.
Το ψάρι είναι ηλικίας περίπου 90 ετών σύμφωνα με τους βιολόγους της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια. Είναι έναν αυστραλιανό δίπνοο μήκους 120 εκατοστών και 18,1 κιλών, που μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο το 1938 από την Αυστραλία.
Πρόκειται για ένα πρωτόγονο είδος με πνεύμονες και βράγχια, το οποίο θεωρείται εξελικτικός σύνδεσμος μεταξύ ψαριών και αμφιβίων.
Η πρώτη εμφάνιση του ψαριού στα φώτα της δημοσιότητας έγινε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle το 1947: «Αυτά τα παράξενα πλάσματα – με τα πράσινα λέπια που μοιάζουν με φρέσκα φύλλα αγκινάρας, είναι γνωστά στους επιστήμονες ως ένας πιθανός «κρίκος» μεταξύ των χερσαίων και των υδρόβιων ζώων».
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο γηραιότερος αυστραλιανός δίπνοος βρισκόταν στο ενυδρείο Shedd στο Σικάγο. Αλλά το ψάρι αυτό, που ονομαζόταν «Παππούς», πέθανε το 2017 σε ηλικία 95 ετών.
Οι φροντιστές του πιστεύουν ότι το ψάρι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους χωρίς επικίνδυνη αιμοληψία. Η ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα του πτερυγίου του σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και να καταλάβουν την ακριβή ηλικία του ψαριού.
Το προσωπικό του ενυδρείου λέει ότι στο ψάρι αρέσει να το χαϊδεύουν και έχει μια «φιλική» προσωπικότητα.
«Λέω στους εθελοντές μου, προσποιηθείτε ότι είναι ένα υποβρύχιο κουτάβι, πολύ φιλικό, αλλά φυσικά αν τρομάξει θα έχει ξαφνικές κρίσεις πανικού. Αλλά ως επί το πλείστον είναι απλά ήρεμο», είπε ο Άλαν Γιαν, βιολόγος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια.
«Είναι λίγο επιλεκτικό και του αρέσουν τα σύκα μόνο όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους. Δεν θα τα φάει όταν είναι κατεψυγμένα», δήλωσε η Τζάνετ Πιτς, εκπρόσωπος της ακαδημίας.
Τα βιολογικά βατόμουρα, τα σταφύλια και το μαρούλι εναλλάσσονται στην καθημερινή του διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία από ψάρια, μύδια, γαρίδες και γαιοσκώληκες, δήλωσε ο Τσαρλς Ντελμπέκ, επιμελητής του ενυδρείου Steinhart.
Η ακαδημία έχει άλλους δύο αυστραλιανούς δίπνοους που είναι νεότεροι. Το «Medium» έφτασε στο μουσείο το 1952 και το «Small » το 1990, και τα δύο από τον ποταμό Μέρι, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Ζυγίζουν περίπου 11 κιλά και 15 λίβρες 7 κιλά, αντίστοιχα.
Οι δίπνοοι είναι είδος προς εξαφάνιση και δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν από τα αυστραλιανά ύδατα, επομένως οι βιολόγοι της ακαδημίας λένε ότι είναι απίθανο όταν πεθάνει κάποιος από τους τρεις να αντικατασταθεί.
«Του παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα που μπορούμε να προσφέρουμε και ελπίζουμε να ευδοκιμήσει», είπε ο Άλαν Γιαν.