Με υποτροφία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου θα μπορεί να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που έχει αντικείμενο την ιστορία των λαών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, βασικός στόχος είναι με την κατάρτιση νέων επιστημόνων να συνεχιστεί η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, και κυρίως για τη Γενοκτονία.
«Μετά την πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία το 2019 ελήφθη η απόφαση η Ομοσπονδία να ασχοληθεί εκτενέστερα με το πώς θα συγκεντρώσει περισσότερο επιστημονικό υλικό για τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού σε διάφορες πτυχές. Σίγουρα για το θέμα της Γενοκτονίας έχει γίνει πολύ σημαντική καταγραφή αρχείων από την επιστημονική ομάδα της ΠΟΕ, ωστόσο δεν πρέπει να σταματήσουμε. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
»Επίσης, βρισκόμαστε σε επαφές με ποντιακές ομοσπονδίες του εξωτερικού, ώστε ομογενείς μας να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με επιστημονικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον ποντιακό ελληνισμό», τονίζει.
Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης σημειώνει ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία η ΠΟΕ θέλει να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πτυχιούχους πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τμήματος, αλλά και να ανοίξει το δρόμο ώστε κι άλλα πανεπιστήμια να εντάξουν στα προγράμματα σπουδών τους αστίστοιχα αντικείμενα.
«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό στη χώρα που έχει μεταπτυχιακό τμήμα για τα θέματα της Μαύρης Θάλασσας. Μακάρι να δημιουργηθούν κι άλλα πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με τις δράσεις και τους σκοπούς της ΠΟΕ.
»Μπορεί η Ομοσπονδία να δίνει αυτή τη στιγμή μία υποτροφία, ωστόσο θέλουμε αυτό το μικρό λιθαράκι να προβάλει το συγκεκριμένο Tμήμα, να το μάθουν όσοι περισσότεροι γίνεται και να εγγραφούν κι άλλοι φοιτητές ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ.
Το Διεθνές Πανεπστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University ο τίτλος του στα αγγλικά) βρίσκεται στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη.
Ετήσια η υποτροφία
Κατά τον Αλέξανδρο Εφραιμίδη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία στοχεύει να χορηγεί κάθε χρόνο την υποτροφία «Σεβαστού Κυμινήτη», και μάλιστα, αν βοηθήσουν οι οικονομικές συνθήκες, να αυξηθεί ο αριθμός των υποτρόφων.
Το κόστος για το σύνολο των σπουδών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΠΟΕ.
«Στους καταστατικούς σκοπούς της ΠΟΕ περιλαμβάνεται η χορήγηση υποτροφιών, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια καινούργια δράση και θέλουμε να δούμε την ανταπόκριση που θα υπάρξει. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των αιτήσεων.Να σημειωθεί ακόμα ότι η επιστημονική επιτροπή της ΠΟΕ εξετάζει κι άλλες δράσεις», σημειώνει.
Αρχή ευρύτερης συνεργασίας
Για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για τη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με την ΠΟΕ, αλλά και για τις προϋποθέσεις επιλογής του υπότροφου φοιτητή μίλησε στο pontosnews.gr και ο κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Μανόλης Μανωλεδάκης.
Επίσης τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο αν συγκεκριμένη συνεργασία να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας.
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι στα αγγλικά και δημιουργήθηκε το 2010 για τη μελέτη της ιστορίας της Μαύρης Θάλασσας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια προστέθηκε ως αντικείμενο και η Ανατολική Μεσόγειος. Ήδη το πρόγραμμα το έχουν παρακολουθήσει πολλοί φοιτητές από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα η ιστορία του Εύξεινου Πόντου να διαδοθεί σε όλες τις ηπείρους.
«Τα δίδακτρά μας είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν και η υποτροφία θα περιλαμβάνει όλο το πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος. Αν το παρακολουθήσει κάποιος εντατικά το ολοκληρώνει σε τρία εξάμηνα, αν αφιερώσει λιγότερες ώρες θα χρειαστεί έξι εξάμηνα. Για εμάς μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και τιμή που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση η ΠΟΕ», λέει ο κοσμήτορας.
Όποιος ή όποια επιλεγεί θα ξεκινήσει τη φοίτηση τον Σεπτέμβριο του 2022. «Η ΠΟΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση ο υπότροφος να είναι πρώην ή νυν μέλος κάποιου συλλόγου της ομοσπονδίας ή έστω κάποιας ποντιακής ομοσπονδίας του εξωτερικού. Στη συνέχεια η επιλογή θα γίνει από εμάς. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι που πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση θα παίξουν ρόλο ο βαθμός του πτυχίου του, το επιστημονικό του επίπεδο σε προπτυχιακό επίπεδο, ενδεχομένως και κάποια οικονομικά κριτήρια. Μακάρι να υπάρξουν πολλοί ενδιαφερόμενοι», αναφέρει.
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία της Μαύρης Θάλασσας και η δεύτερη τη νεότερη ιστορία και τις διεθνείς σχέσεις.
Στο Α΄ εξάμηνο τα μαθήματα είναι κοινά και στα επόμενα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιλέγουν κατεύθυνση. Επίσης, μπορούν να πάρουν κι ένα επιλεγόμενο μάθημα πρακτικής άσκησης. Αυτό στην πρώτη κατεύθυνση είναι σε ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο, εκεί όπου το 2010 βρέθηκε αρχαίος οικισμός. Στη δεύτερη κατεύθυνση αφορά αρχειακή έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και αλλού.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης