15 Απριλίου 1970. Το όνειρο του Φίνου γίνεται πραγματικότητα. Εκείνη την ημέρα εγκαινιάζει τα νέα στούντιο της εταιρείας, στα Σπάτα. Τα μεγαλύτερα και τελειότερα των Βαλκανίων. Ναι, προσδοκούσε να κάνει το μεγάλο άνοιγμα στη διεθνή ή έστω βαλκανική αγορά.
Η Νατάσα και η τηλεόραση
Στα εγκαίνια είναι όλοι ή σχεδόν όλοι οι αστέρες της εταιρείας. Το «σχεδόν» πάει στην Αλίκη που η απουσία της σχολιάστηκε αν και είχαν δώσει το παρών ο Δημήτρης με τον γιο τους Γιάννη Παπαμιχαήλ.
Πολλά χρόνια αργότερα θα γραφτεί ότι η εθνική μας σταρ απουσίαζε γιατί δεν ήθελε να δει κάποιο καλεσμένο από την τότε χουντική κυβέρνηση της χώρας. Όποια και αν ήταν η αιτία απουσίας της, η Αλίκη κυριαρχούσε και τότε.
Η πρώτη ταινία που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στα νέα στούντιο, είναι το δικό της Ένα αστείο κορίτσι, ενώ λίγους μήνες μετά που κάνει πρεμιέρα η Υπολοχαγός Νατάσα, έρχονται τα χαρμόσυνα.
Η ταινία κάνει το μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων μέχρι τότε. Ρεκόρ που θα σπάσει 19 χρόνια μετά, με το Safe sex.
Ο Φίνος βλέπει την τηλεόραση να κυριαρχεί, αλλά δεν απελπίζεται. Άλλωστε όταν η ετήσια παραγωγή ελληνικών ταινιών, είναι γύρω στις 90 με 100, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έτσι πίστευε τουλάχιστον.
Εννοείται πως ο Φἰνος είχε συνέχεια προτάσεις για συνεργασίες με το νεοσύστατο μέσο. Ο ίδιος δεν την εκτιμούσε, συν ότι την έβλεπε εχθρικά. Πάντως το 1972 προβάλλεται για πρώτη φορά ταινία της Φίνος Φιλμ στην ελληνική τηλεόραση. Είναι Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη. (Και εδώ η Αλίκη.)
Η αρχή της πτώσης
Ο Φίνος είχε πάντα διεθνείς βλέψεις. Οι οποίες όμως ποτέ δεν βγήκαν θετικές. Η πιο τραγική φάση ήταν με το Γύρο του θανάτου ή The rider, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο και με διεθνές καστ που ακουγόταν ακόμα και ο Όρσον Ουέλς. Ένα σενάριο του Ερρίκου Θαλασσινού που ο παραγωγός πίστευε ότι θα ήταν η είσοδός του στη διεθνή αγορά. Τελικά η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ επί Φίνου, αλλά ο Έλληνας παραγωγός ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για «πιλότους» και ετοιμασίες.
Από την άλλη τα εισιτήρια πέφτουν χρόνο με τον χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τη σεζόν ’70-’71, πρώτη ταινία είναι η Υπολοχαγός Νατάσσα με κάτω από 800.000 εισιτήρια στην α’ προβολή και δυο χρόνια μετά, η Μαρία της σιωπής με κάτι λιγότερο από 250.000 εισιτήρια.
Μέχρι και το 1973 όλα τα μεγάλα ονόματα, πλην Βουτσά και Κωνσταντάρα ήταν στη Φίνος Φιλμ. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό όπως είχε δηλώσει ο ίδιος: «Από σενάρια πάσχουμε, όχι από πρωταγωνιστές».
Η τελευταία πρεμιέρα
Η υγεία του Φίνου κλωνίζεται. Μεταβαίνει στο Λονδίνο. Εδώ, δάνεια, χρέη, εισιτήρια που πέφτουν και μια αναίτια οργή των νέων κινηματογραφιστών για τη Φίνος Φιλμ.
Από την άλλη ο άνθρωπος που «χρύσωσε» το εγχώριο σταρ σίστεμ, κατορθώνει πριν τη μεγάλη κρίση να αγοράσει ένα μικρό διαμέρισμα για να μην μένει αιωνίως αυτός και η σύζυγός του στο νοίκι. Δεν θα το χαρεί.
Στις 12 Ιανουαρίου 1977 γίνεται η επίσημη πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της Φίνος Φιλμ, Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή κωμικό Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Δαλιανίδη Λούνα Παρκ.
Ο Φίνος δεν μπόρεσε να δει την πρεμιέρα της ταινίας, αφού ήταν πλέον βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο λόγω του καρκίνου που τον κατέτρωγε. Και στις 26 Ιανουαρίου όλα τελειώνουν.
https://www.youtube.com/watch?v=59flCNc8rvs
Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες
Στην κηδεία του δίνει το παρών όλο το ελληνικό θέατρο και ο κινηματογράφος. Η Αλίκη σπαράζει, ο Χορν είναι ένας από αυτούς που κρατάει το φέρετρο. Ο πατριάρχης του ελληνικού σινεμά, δεν είναι πια εδώ. Τύψεις για τη βοήθεια που δεν του έδωσαν ενοχές αλλά και το αίσθημα μιας άλλης εποχής που δεν ήταν ευνοϊκή για ανθρώπους με το μεράκι που είχε ο Φἰνος.
Από την άλλη στα γραφεία της εταιρείας γίνετε πλιάτσικο. Σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, πολλά χρόνια αργότερα θα εξομολογηθεί ότι εκλάπηκε ολόκληρη ταινία που είχε γυρίσει. Και ίσως να ήταν αυτή η τελευταία της Φίνος Φιλμ.
Η Τζέλλα Φίνου αποφασίζει να πουλήσει στην τηλεόραση. Τα χρέη την είχαν πνίξει, οπότε δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Η εταιρεία ως παραγωγή έκλεισε αλλά με τα χρόνια αποδείχθηκε χρυσωρυχείο. Και δη εξαιτίας της τηλεόρασης, που τόσο πολύ αντιπάθησε ο Φίνος.
https://www.facebook.com/watch/?v=1327726507612330
Σπύρος Δευτεραίος