Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκαν την Τετάρτη, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, οι εορτασμοί των Θεοφανίων, στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας.
Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το 2019, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ευχαριστεί τις τοπικές Αρχές για την άδεια και τις διευκολύνσεις που παρείχαν.
Ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς, αναφέρθηκε στις αξίες που τους μετέδωσαν οι πρόγονοί τους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν με την ανταλλαγή πληθυσμών, προτρέποντάς τους να μεταδώσουν στις νεότερες γενιές την περηφάνεια για την καταγωγή της από την ιστορική αυτή κοιτίδα του ελληνισμού στη Μικρά Ασία:
«Ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί παρόντες Τριγλιανοί, σας προτρέπει, ακόμη μία φορά, να μεταδώσετε στα παιδιά σας αυτές τις τιμαλφείς αξίες, που και εσείς διδαχθήκατε από τους προγόνους σας. Να πείσετε τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας. Και να παρακινήτε τους νέους και τις νέες της Νέας Τρίγλιας, να επισκεφθούν την αλησμόνητη πατρίδα, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και είναι βέβαιο, ότι δεν θα αισθάνονται ότι είναι επισκέπτες, ούτε μόνον προσκυνητές, αλλά θα νιώσουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εκεί ανήκουν, ότι βρίσκονται στον «οίκον του πατρός». Η ψυχή τους θα γεμίση χαρμολύπη και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν, τον ομόρφαιναν, τον έκαναν αληθινή πατρίδα οι πρόγονοί τους. Μπορεί να μη βρίσκονται πια στη Μικρά Ασία οι παλιές δόξες της Ρωμιοσύνης, ό,τι όμως υπάρχει, μετά από ένα δύσκολο αιώνα, είναι όλο χάρη, έμπνευση, ακατάλυτο στίγμα ενός πολιτισμού γεμάτου αλήθεια, ανθρωπιά και μόνιμη αναφορά στον Θεό της αγάπης, τον φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού», είπε στο λόγο του.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας, κτίσμα του 110υ αιώνα και έψαλε το «Τη Υπερμάχω» και το απολυτίκιο των Θεοφανίων.
Ο λαβωμένος από το χρόνο, αλλά όχι από τη λήθη, ναός αγοράστηκε το 2011 από τον τότε μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
«Η αμφιπρόσωπη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Παντοβασίλισσας ένα κειμήλιο που όλοι οι Μικρασιάτες θεωρούν από τα σπουδαιότερα που έφεραν από την Βιθυνία», έχει πει στο παρελθόν ο Δημήτριος Μπακόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας στη Ραφήνα.