Από τις μαύρες τρύπες μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη, οι θεωρίες του Στίβεν Χόκινγκ για την προέλευση και τη μηχανική του σύμπαντος έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη φυσική, ενώ τα βιβλία του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις έκαναν το πεδίο ευρέως προσβάσιμο σε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Γοητευμένος από το πώς λειτουργούσε το σύμπαν από νεαρή ηλικία, η περιέργεια και η διάνοιά του του έδωσαν το παρατσούκλι «Αϊνστάιν».
Μετά από διάγνωση με νευροεκφυλιστική ασθένεια στα 21, η μουσική του συνθέτη Ρίτσαρντ Βάγκνερ και η στοργική υποστήριξη της μελλοντικής συζύγου του Τζέιν Γουάιλντ παρακίνησαν τον ίδιο να αφοσιωθεί στη φυσική, τα μαθηματικά και την κοσμολογία.
Το 1965, ο Στίβεν Χόκινγκ υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με τίτλο: «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων», η οποία παρουσίασε την επαναστατική θεωρία ότι ο χώρος και ο χρόνος προέρχονται από μια ιδιομορφία, ένα σημείο απείρως μικρό και πυκνό, γνωστό σήμερα ως το βασικό χαρακτηριστικό των μαύρων τρυπών. Εκείνο το έτος, ο ίδιος έγινε δεκτός ως ερευνητής σε κολέγιο του Κέμπριτζ, που παρέμεινε το ακαδημαϊκό του σπίτι για μια ζωή έρευνας. Η εμμονή του με τις μαύρες τρύπες οδήγησε στην ανακάλυψή του, το 1974 ότι τα σωματίδια μπορούν να ξεφύγουν από τις μαύρες τρύπες. Αυτή η θεωρία, που επινόησε την ακτινοβολία Χόκινγκ, που θεωρείται ευρέως η πιο σημαντική συνεισφορά του στη φυσική.
Το 1979, το πρωτοποριακό έργο του Χόκινγκ στις μαύρες τρύπες ώθησε το Κέιμπριτζ να τον διορίσει ως Λουκάσιο Καθηγητή Μαθηματικών, θέση που κατείχε ο Ισαάκ Νεύτων το 1669. Η διδακτορική διατριβή του κυκλοφόρησε στο κοινό το 2017 σε έναν ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος κατέρρευσε λόγω της μεγάλης κίνησης.
Ήταν ένας καινοτόμος του οποίου η αστρονομική επίδραση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος κατανοεί το σύμπαν!