Μετά από ημέρες αιματοχυσίας, ταραχών, λεηλασιών και επέμβασης ακόμα και του ρωσικού στρατού ο οποίος ελέγχει το αεροδρόμιο στο Αλμάτι, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι «έχει αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν. Επίσης έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς.
Το επίκεντρο των συγκρούσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το σαββατοκύριακο ως κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ήταν η πόλη Αλμάτι, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας και οικονομική πρωτεύουσα. Το Καζακστάν έγινε ανεξάρτητο το 1991 και αυτές ήταν οι πιο αιματηρές συμπλοκές στην πρόσφατη ιστορία του.
Ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έχει ήδη προαναγγείλει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κυβερνητική επιτροπή εν μέσω των ταραχών ανακοίνωσε μειώσεις στα καύσιμα.
Πάντως, ο πρόεδρος του Καζακστάν προειδοποίησε τις ένοπλες ομάδες ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, «μέχρι να εξοντωθούν πλήρως οι τρομοκράτες»· από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, «ώστε υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».
Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Να σημειωθεί ότι από τις πέντε δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το Καζακστάν είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο. Η έκτασή του είναι αντίστοιχη με αυτή της δυτικής Ευρώπης και έχει κολοσσιαία κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, ουρανίου και πολύτιμων μετάλλων.