Διάσπαρτα χριστιανικά μνημεία σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, άλλοτε ιστορικές εστίες χριστιανικών πληθυσμών, αρχίζουν σταδιακά να αναδεικνύονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος από τις τοπικές Αρχές.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι στο Δήμο Μουράντιγιε στην επαρχία Βαν, όπου ξεκίνησαν έργα οδοποιίας ώστε να γίνει προσβάσιμη η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Πρόκειται για ένα αρμενικό μνημείο, στο Βασπουρακάν, την όγδοη επαρχία του αρχαίου βασιλείου της Αρμενίας, η οποία έγινε ανεξάρτητο βασίλειο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, με επίκεντρο τη λίμνη Βαν. Η περιοχή του Βασπουρακάν θεωρείται το λίκνο του αρμενικού πολιτισμού – σήμερα τα εδάφη είναι στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βορειοδυτικό Ιράν.
Ο ναός του Αγίου Στεφάνου (Στεπάνου, όπως τον ονομάζουν οι Αρμένιοι) αποτελεί το καθολικό της Μονής Κυρίου Χουσκάνορντ, η οποία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα με επίκεντρο τον θολωτό τάφο του αγίου. Ήταν περίφημο ιερό και τόπος προσκυνήματος.
Στον 17ο αιώνα χρονολογείται η εκκλησία, η οποία έχει τρούλο και ζεύγος τοιχογραφιών. Στους βράχους είναι χαραγμένα χατσκάρ του 15ου αιώνα· πρόκειται για τα χαρακτηριστικά ανάγλυφα της μεσαιωνικής χριστιανικής αρμενικής τέχνης, γνωστά ως «αρμενικός σταυρός».
Παρά το γεγονός ότι αφέθηκε στη φθορά του χρόνου και στα χέρια των αρχαιοκάπηλων, ο ναός διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. «Μπορεί να αποτελέσει σημείο θρησκευτικού τουρισμού, εάν η πρόσβαση γίνει πιο εύκολη» δήλωσε στο Anadolu ο Μεχμέτ Τοπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βαν, στη Σχολή Ιστορίας της Τέχνης, και μελετητής των μνημείων της περιοχής.
Μετά την κατασκευή του δρόμου, ο Δήμος Μουράντιγιε ελπίζει να εξασφαλίσει τα κονδύλια και για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Στεφάνου.