Λιγότερους ανέργους και υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα έχει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλούς τομείς.
«Οι κάτοικοι της Γερμανίας έχουν εξαιρετικές προοπτικές εργασίας. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 μπορούμε να επιτύχουμε και πάλι πλήρη απασχόληση και ποσοστό ανεργίας 3-4%», δήλωσε στην Bild ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και πρώην μέλος της επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Λαρς Φελντ.
Όπως επισημαίνει η Ένωση Γερμανικών Πόλεων, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι τεράστια.
Ενδεικτικά, τα επόμενα χρόνια η Ένωση αναμένει την πρόσληψη 550.000 και πλέον εργαζόμενων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και παιδικούς σταθμούς.
Επιπλέον, η Ένωση των Εστιατόρων Dehoga τονίζει ότι το 80% των μελών της καταγράφει έλλειψη τουλάχιστον 250.000 υπαλλήλων στον κλάδο.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, σήμερα χρειάζονται κατά μέσο όρο 207 ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μία θέση υδραυλικού, 198 ημέρες για θέση οδηγού εκσκαφέων και 171 ημέρες για θέση ελαιοχρωματιστή.
Ο Λαρς Φελντ προβλέπει ακόμη πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ εκτιμά ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει τους εργοδότες να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εξειδικευμένων.
Επιπλέον, ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι θα υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους με περιορισμένη εξειδίκευση, ακόμη και ανειδίκευτους.