Ως «πολύ υψηλό» χαρακτήρισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κίνδυνο από την ιδιαιτέρως μολυσματική παραλλαγή Όμικρον. «Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού τις δύο έως τρεις ημέρες», τονίζει στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του.
Εξηγώντας πού οφείλεται η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, ο Οργανισμός λέει ότι ίσως είναι συνδυασμός της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης της μεταδοτικότητας της Όμικρον.
Παρ’ όλα αυτά, ήδη καταγράφεται μείωση κατά 29% της επίπτωσης στη Νότια Αφρική, τη χώρα που ταυτοποίησε και ενημέρωσε πρώτη για την παραλλαγή, στις 24 Νοεμβρίου.
Ο ΠΟΥ σημείωσε πως τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία –όπου υπάρχει ο υψηλότερος δείκτης μολύνσεων κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό– δείχνουν μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο, σε σχέση με τις μολύνσεις από τη Δέλτα.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί η βαρύτητα της Όμικρον ως προς τους κλινικούς δείκτες, ιδίως τη χρήση οξυγόνου, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και επίσης, πρέπει να κατανοηθεί ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%.
«Αυτό αναλογεί σε λίγες λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.