Απόλυτα συνδεδεμένη με τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα συγκεντρώνει γύρω της οικογένειες και παρέες που ανταλλάσσουν ευχές και «κυνηγούν» την τύχη του φλουριού, ένα έθιμο που συνδέεται με την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισάρεια της Μικράς Ασίας,
Για φέτος ο Σάββας Καρίπογλου μέσα από τους «Μαγειρικούς διαλόγους» προτείνει μία εύκολη συνταγή από την οποία δεν λείπουν τα αρώματα, λείπει όμως το… μίξερ. Επίσης δίνει εναλλακτικές επιλογές για την επικάλυψη.
250 γρ. βούτυρο |
1½ κούπα ζάχαρη |
4 αυγά |
½ κούπα γάλα |
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού |
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια |
1 κ.γ. κανέλα |
½ κ.γ. γαρίφαλο |
1 φακελάκι bakingpowder |
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του |
- Χτυπάμε με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε το γάλα και το χυμό. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το baking powder.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ψήνουμε στους 160°C, στις αντιστάσεις, για 60 λεπτά.
Τρεις ιδέες για την επικάλυψη
- Λιώστε τη σοκολάτα της αρεσκείας σας και καλύψτε τη βασιλόπιτα. Πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς.
- Σε μία συσκευασία κρέμας τυριού (300 γρ. περίπου) προσθέστε λίγο χυμό της αρεσκείας σας και φτιάξτε μια απαλή κρέμα.
- Σε αρκετή ποσότητα άχνης ζάχαρης προσθέστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ρευστό γλάσο.