Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων στην Τουρκία ανησυχούν για τις ζωές αδέσποτων σκύλων, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τα ζώα μετά από επίθεση σκυλιών σε ανήλικο.
Ο Τούρκος πρόεδρος στις 25 Δεκεμβρίου διέταξε τους δήμους να απομακρύνουν τα αδέσποτα σκυλιά από τους δρόμους και να τα τοποθετήσουν σε καταφύγια, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει θάνατο για τα ζώα αφού στα καταφύγια επικρατούν φρικτές συνθήκες. Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την επίθεση δύο πίτμπουλ σε ένα 4χρονο στο Αντέπ αυτή την εβδομάδα.
Το παιδί τραυματίστηκε βαριά και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Στην ίδια δήλωση ο Τούρκος ηγέτης δίχασε τον κόσμο, καλώντας τους «Λευκούς Τούρκους» να προσέχουν τα σκυλιά τους, λέγοντας ότι ράτσες όπως τα πίτμπουλ ανήκουν σε πλούσιους ανθρώπους.
Παρά το γεγονός ότι τα σκυλιά δεν ήταν αδέσποτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το περιστατικό για να ζητήσει από τους δήμους να μην υπάρχουν ζώα στους δρόμους.
Αν και αποκάλεσε τα καταφύγια «καθαρά και ασφαλή περιβάλλοντα», η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Εικόνες και βίντεο που κοινοποιούνται συχνά από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων αποκαλύπτουν τις αποκρουστικές συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν τα ζώα.
Σε πολλές περιπτώσεις, ζώα πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες σε μικροσκοπικά και βρώμικα κλουβιά, ενώ άλλες φορές οι υπάλληλοι του δήμου τα σκοτώνουν μόλις τα μαζέψουν από τους δρόμους.
Το θέμα έγινε δημοφιλές θέμα στο Twitter και χιλιάδες άνθρωποι επέκριναν τις δηλώσεις του Ερντογάν. Ενώ πολλοί επεσήμαναν το γεγονός ότι τα πίτμπουλ δεν είναι εγγενώς βίαια αλλά ότι οι ιδιοκτήτες τους τα εκτρέφουν για να είναι επιθετικά, άλλοι αναρρωτήθηκαν γιατί το περιστατικό έγινε εργαλείο για τη στόχευση αδέσποτων ζώων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων των Ζώων (HAYTAP) Αχμέτ Κεμάλ Σενπολάτ είπε ότι η εγκατάλειψη ζώων σε καταφύγια δεν είναι λύση όταν δεν υπάρχει στείρωση. «Αυτό πρέπει να γίνει από τους δήμους. Το κλείδωμα τους σε κλουβιά δεν είναι λύση», δήλωσε στην καθημερινή BirGün στις 26 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τα ζώα πίσω στο σημείο που τα πήγαν αφού τους δώσουν την απαραίτητη θεραπεία ή στείρωση και μπορούν να κρατηθούν σε καταφύγια μόνο προσωρινά, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο.
Η δικηγόρος Χασέρ Γκιζέμ Καρατάς από την Επιτροπή Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Ζώων (HAKİM) είπε ότι το κάλεσμα του προέδρου προς τους δήμους μεταφράζεται ουσιαστικά σε εντολή σφαγής των ζώων. Είπε επίσης ότι η επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας παρανομίας.