Είναι εύκολη, εντυπωσιακή και κυρίως οικονομική συνταγή, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι. Επίσης, έχει γεύση και άρωμα παράδοσης. Άρα, τι καλύτερο από το κοτόπουλο γεμιστό με πιλάφι Σινώπης που προτείνει ο Σάββας Καρίπογλου μέσα από τους «Μαγειρικούς διαλόγους»;
Το πιλάφι Σινώπης (που είναι ιδιαιτέρως αγαπητό, ειδικά σε περιόδους νηστείας) αρωματίζεται με κρόκο Κοζάνης, ενώ παίρνει ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση από τα αμύγδαλα, το φιστίκι –εναλλακτικά, μπαίνει κουκουνάρι–, και τον αρακά.
Για το πιλάφι Σινώπης
500 γρ. ρύζι parboiled |
2 μεσαία κρεμμύδια |
2 σκελίδες σκόρδο |
1 πράσο |
100 γρ. αμύγδαλα |
50 γρ. φιστίκι (ή κουκουνάρι) |
1 κούπα αρακά |
½ λίτρο ζωμό ή νερό |
12 στήμονες κρόκου Κοζάνης |
1 κ.σ. αλάτι |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά |
2 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο |
Για την ολοκλήρωση της συνταγής
1 κοτόπουλο περίπου 2½ κιλά |
Λίγο ελαιόλαδο |
1 κ.σ. αλάτι |
2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες.
- Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μετά το ρύζι.
- Σβήνουμε με το ζωμό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κρόκο.
- Μόλις απορροφηθεί το νερό, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τον αρακά.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο το κοτόπουλο και μπαχαρίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Του βάζουμε αρκετή από τη γέμιση.
- Ψήνουμε σε γάστρα με καπάκι για 60 λεπτά, στις αντιστάσεις στους 180ºC.
- Μετά τα 60 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση γύρω από το κοτόπουλο και 1 κούπα νερό ή ζωμό. Ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά, στους 180ºC χωρίς καπάκι.
Σάββας Καρίπογλου